Koronavírus fertőzöttek a cseh delegációban

Koronavírus fertőzöttek a cseh delegációban

A strandröplabdás Nauschová és a kerékpáros Schlegel után hatra növekedett a vírusfertőzöttek száma a cseh olimpiai delegációban. Mindannyian chartergépen utaztak Tokióba.

Pedig jó ötletnek tűnt a charter-gép, amivel a cseh delegáció egy része utazott az olimpiára. Egész addig, míg a leszálláskor a gép utasai között diagnosztizáltak egy fertőzöttet.

Első fertőzöttként Vlastimil Voráčeket, a teniszezők orvosát identifikálták, ami persze nem jelenti azt, hogy a vírussal ő fertőzte meg az utazókat, hiszen mindenkinél más időben mutatkozik meg a vírus. A géppel 42 olimpiai csapattag utazott, közöttük 14 sportoló, igaz a strandröpiseken kívül nem az éremesélyesek közül. A többi 116 kerettag más úton jut el Tokióba.

A belső információk szerint a gépen sem tartották be a vírus ellenes intézkedéseket, nem mindenkin volt szájmaszk.

A japán előírások szerint az akkreditált vendégeknek a repülés előtt 72-24 órával PCR tesztet kellett elvégezniük, a következő PCR teszt a landoláskor várja az érkezőket.

Hírdetés

A Cseh Olimpiai Bizottság először csak a beoltottakat akarta kiengedni az olimpiára, majd később ezt a döntését megváltoztatta, úgymond nem tehetik kötelezővé az oltakozást.

Voráček az oltás elutasítását azzal indokolta, hogy az mRNS vakcinák biztonságos ellenőrzéséhez legalább 10 év szükséges, ezt pedig egyik vakcina sem tudja.

A Cseh Olimpiai Bizottság szerint tavasszal a sportolók 80 százaléka jelezte, hogy beoltassa magát, a valós oltakozási arány viszont jóval alacsonyabb.

Sok sportoló későn kapta a meghívót az oltásra, és félt, hogy legyengült szervezettel lesz kénytelen utazni a versenyekre.

A szakértők szerint a japánban használt tesztek jóval érzékenyebbek, mint amit Csehországban használnak. Ez az olimpiai faluban használatos antigén tesztre vonatkozik. Ha valakinek ez a tesztje lesz pozitív, akkor leellenőrzik PCR teszttel is.

Csütörtök estig az olimpiára utazó delegációkban 91 fertőzöttet találtak, és legtöbbet a cseh delegációban. Természetesen a 42 tagú együtt utazó csapatot elkülönítették.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »