Koronavírus-fertőzött a komáromi Selye Gimiben, napokon belül tesztelik az osztálytársait

Csütörtökön a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket észlelte magán a komáromi Selye János Gimnázium egyik végzős diákja. Szombaton derült ki, hogy a tesztje pozitív eredményt hozott. A vele közvetlen kapcsolatba került két negyedikes osztály hétfőre igazgatói szabadot kapott. A további lépésekről az intézmény igazgatóján kívül a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal illetékes szakemberétől is érdeklődtünk.

– mondta el a ma7-nek Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója.

Hozzátette: az érintett két osztályba járó diákok személyes adatait és az orvosaik elérhetőségeit továbbítaniuk kellett a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatalba, amely tovább intézkedik.

„A többi diák tesztelése az iskolavezetéstől függetlenül történik. Ha a többi diák között is akadnak olyanok, akiknek pozitív eredménnyel zárul a mintavételük, akkor a RÚVZ majd utasít minket a további teendőinkre, folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással. A minisztériumi rendelkezésekkel összhangban az iskolánk minősítése narancssárgára változott. Az eddigi zöld minősítésünk azt jelentette, hogy egyetlen fertőzésgyanús vagy beteg diák, illetve pedagógus sem volt az iskolánkban. A narancssárga minősítés már jelzi a fertőzött létét, ami a járványügyi intézkedéseink szigorításával párosul, például az eddigi napi két alkalom helyett háromszor fertőtlenítjük a kilincseket, s ilyenkor az igazgató már elrendelheti az érintett diákok otthonmaradását és távoktatását. A vörös minősítés esetén pedig már karanténba helyezik az iskolát, mint például korábban az egész somorjai magyar gimnáziumot is be kellett zárni“ – magyarázta az igazgató.

Megjegyezte: tanévkezdés óta az iskolában mindnyájan védőmaszkot viselnek, folyamatosan fertőtlenítenek. Szeptember 16-ig nem lehetett keverni-vándoroltatni az osztályokat, azok mindegyike a saját tantermében tartózkodott. Elmaradtak a csoportbontások is, ami részben szintén akadályozta a fertőzés továbbterjedését.

Hangsúlyozta ugyanakkor,

Hírdetés

pánikra nincsen ok. Számítottak arra, hogy a fertőzés előbb-utóbb az intézményükben is felüti a fejét, hiszen a diákjaik 4 megye 10 járásának 35 településéről utaznak Komáromba, s közben nagy a valószínűsége annak, hogy egyikük-másikuk találkozik vírushordozó személlyel.

„Érdemes lenne elővigyázatosabbnak lenniük, a hétvégeken odahaza is mellőzni kellene a szórakozóhelyeket. Mi, a gimnáziumon belül annyit tehetünk, hogy betartjuk az érvényes közegészségügyi utasításokat“ – jegyezte meg.

A tervezett teszteléssel kapcsolatban telefonon érdeklődtünk Helena Uríčkovától, a Komáromi RÚVZ igazgató-helyettesétől, aki elmondta,

mivel a fertőzött gimnazista osztálytársai több járásban élnek, ezért az ő és a velük kapcsolatba került pedagógusok mintavételére is majd több helyszínen kerül sor.

“Komáromban csak hetente kétszer, hétfőn és szerdán 30-30 tesztelésre kerülhet sor. Mivel járásunkban is egyre több a fertőzésgyanús személy, e helyek nagyon gyorsan megtelnek. Azokat, akik e korlátozott kapacitásunkba nem férnek be, a legközelebbi városokban működő mobil mintavételi állomásokra sorolják be. A gimnazisták és a pedagógusaik tesztelése tehát nem ma, hanem a tíznapos karanténjuk során, a szabad kapacitásoktól függően, több városban történik meg“ – közölte Uríčková.

A Komáromi járásban jelenleg 22 aktív vírusfertőzött személyt tartanak nyilván, közülük 6 az e heti új eset.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »