Koronavírus elleni tablettát tesztel a Pfizer

Koronavírus elleni tablettát tesztel a Pfizer

A Pfizer megkezdte egy olyan szájon át szedhető gyógyszer késői stádiumú klinikai vizsgálatát, amely megelőzheti a koronavírus tüneteinek kialakulását azok körében, akik érintkeztek fertőzöttel.

A gyógyszergyártó, amely a német BioNTech SE-vel közösen az első engedélyezett koronavírus elleni védőoltást kifejlesztette, korábban azt mondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során a tabletta „erős” aktivitást mutatott a fertőzés ellen – írja a Hirado.

A Pfizer gyógyszere, amely a PF-07321332 nevet viseli, a proteázgátlóknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik.

Hatása egy olyan enzim gátlásán alapul, amelyet a koronavírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról az emberi sejtekben.

A vállalat szerint a proteázgátlók önmagukban és más vírusellenes szerekkel kombinálva is hatékonyak egyéb vírusos kórokozók, például a HIV és a hepatitis C-vírus kezelésében.

Úgy vélik, hogy a molekulák ezen osztálya jól tolerálható kezelést biztosíthat a koronavírus ellen, mivel a jelenleg forgalomban lévő, ugyanezen a vonalon működő terápiás szerek nem jeleztek egészségügyi aggályokat.

Hírdetés

„Mivel a koronavírus továbbra is terjed a világon, úgy gondoljuk, hogy a vírus elleni küzdelemhez a vakcinák mellett további hatékony kezelésekre lesz szükség a vírussal megfertőződött vagy annak kitett emberek számára” – írta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója a közleményben.

Kiemelte, ha sikerrel jár, ez a terápia segíthet a vírus korai megfékezésében – mielőtt még esélye lenne a másolatok készítésére –, és ezzel potenciálisan megelőzheti a tüneteket okozó betegséget azoknál,

akik ki voltak téve a fertőzésnek, és meggátolhatja a fertőzés kialakulását másoknál.

A randomizált vizsgálatban a résztvevők egy része a gyógyszert, mások pedig a placebót kapnak, de még a kutatók sem fogják tudni, hogy az önkéntesek milyen pirulát vettek be.

A tesztelés alatt a Pfizer gyógyszerének hatását legfeljebb 2660 egészséges, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt résztvevőn vizsgálják, akik egy háztartásban élnek egy olyan személlyel, aki igazoltan koronavírus-fertőzésben szenved.

A vizsgálatban a résztvevők fele a tabletta mellett alacsony dózisú ritonavirt (egy régebbi, a HIV-fertőzés kombinációs ke6zelésében széles körben alkalmazott gyógyszert) kap, a másik fele pedig placebót.

Az önkénteseknek naponta kétszer kell bevenniük a nekik adott pirulákat öt vagy tíz napon keresztül. A tudósok azt fogják értékelni, hogy a gyógyszer hatásos-e a koronavírus-fertőzés és annak tüneteinek megelőzésében a fertőzésnek való kitettséget követő 14 napig.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »