Koronavírus – Csak minden ötödik felgyógyult ember szervezete termel elég ellenanyagot

Koronavírus – Csak minden ötödik felgyógyult ember szervezete termel elég ellenanyagot

A héten elkezdődik az új plazmák begyűjtése, egy donor egy betegen tud segíteni.

Az eddigi tapasztalatok szerint minden ötödik, a koronavírus-fertőzésen átesett ember szervezete termel elegendő ellenanyagot, és csak néhány hónapig. Tőlük lehet olyan vérplazmához jutni, ami a plazmaterápiához felhasználható – mondta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese az M1-en. Beszámolt arról is, hogy eddig minden beteg jobban lett, aki plazmát kapott, s a javulás – a gyulladásos panaszok csökkenése – már másnap jelentkezett.

Sőt, ha a terápiát időben végezték el, akkor ez elegendő volt ahhoz, hogy túléljék a betegséget

– tette hozzá.

A fagyasztva tárolt plazma néhány hónapig még felhasználható, most még az első hullám idejéről maradt adagokat használják fel.

Hírdetés

Ezen a héten elkezdődik az új plazmák begyűjtése – hívta fel a figyelmet a rektorhelyettes. Lacza Zsombor szerint egy betegtől egy és három egység közötti vérplazmát tudnak levenni, s körülbelül ennyi kell a terápiához is, tehát

egy donor egy betegen tud segíteni.

Szólt arról is, hogy a magyar kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a vérplazmában található hasznos molekulákból egy koncentrátumot készítsenek és így gyógyszert állítsanak elő, de ennek az átfutási ideje 1-3 év között van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »