Koronavírus: Amerikában a demokrata többségű megyékben háromszor több a halott, minta republikánus vidékeken

Koronavírus: Amerikában a demokrata többségű megyékben háromszor több a halott, minta republikánus vidékeken

Háromszor nagyobb a halálozási ráta azokban a megyékben, ahol demokrata vezetés van, mint ahol republikánus – írja a Reuters hírügynökség a koronavírusjárvány amerikai belpolitikai hatásai kapcsán.

 

A rendkívül sokatmondó felmérés arra kereste a választ, hogy miért aggódnak a demokrata választók sokkal jobban, mint republikánus társaik.

A kutatás szerint azokban az amerikai megyékben, ahol a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton demokrata elnökjelöltre adták többen a voksukat, 100 ezer főre 39 haláleset jut. Eközben azokban a megyékben, ahol a republikánus Donald Trump győzött, a halálozási arány százezer főre vetítve háromszor kevesebb: 13.

A koronavírus jellemzően azokat a sűrűn lakott, nagyvárosi régiókat sújtotta leginkább, amelyek nagy többségben a demokrata politikusokat támogatják – ilyen például New York is. Ellenben a republikánusokat támogató vidék és a messzebbre eső külvárosi régiók messze nem ilyen súlyos járvánnyal szembesültek.

A statisztikai kapcsolat eltagadhatatlan: 50 amerikai államból 36 esetében a demokrata többségű megyékben egyértelműen magasabbak a halálozási ráták, minta republikánus megyékben. Például a washingtoni külvárosokban a halálozási arány négyszer magasabb volt, mint a politikai szempontból konzervatív érzelmű, Appalache-hegységbeli megyék esetén.

Kansas államban a többségében Hillary Clintont támogató két megyében hétszer többen haltak meg COVID-19-ben, mint az állam többi, republikánus többségű részében.

Hírdetés

Persze, akadnak kivételek: Delawareben, Nebraskában és Dél-Dakotában a republikánus megyékből jelentettek több halálesetet, mert az ottani húsfeldolgozó üzemeken keresztül terjedt el gyorsan a betegség.

Érdekes helyzet alakult ki a demokrata vezetésű Michigan államban, ahol viszonylag szigorú járványügyi korlátozásokat vezettek be, ami miatt hetek óta különböző intenzitású tömegtüntetésekre került sor a városháza előtt. És bár a Reuters szerint itt főleg a republikánusok tüntetnek az intézkedések ellen, egy nemrég közzétett felmérés szerint kevés kivétellel a republikánus szavazók sem értenek egyet a korlátozó intézkedések eltörlésével.

Érdekes adalék, hogy az újraválasztási kampányra készülő Donald Trump hamarosan Michiganbe látogato, ahol a korlátozások feloldására fogja kérni az ottani kormányzót.

Az állam Clintont támogató megyéiben 79 haláleset jut 100 ezer főre, míg a Trumpot támogató megyék esetében ez a szám csak 25. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a demokratáknak nem is nagyon volt választása a korlátozó intézkedések kapcsán: Detroitban a kórházak parkolóiban, hűtőautókban tárolják a holttesteket, mert megteltek a hullaházak, így drasztikus lépésekre kellett elszánniuk magukat.

A Reuters különösebb magyarázatot nem adott a demokrata megyék háromszor rosszabb halálozási mutatóira, ám nem olyan nehéz rálelni a háttérben húzódó okokra.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a demokrata bázisok többnyire a sűrűn lakott, erősen városiasodott régiókban találhatók. A sűrűn lakott vidékeken pedig értelemszerűen gyorsan tud terjedni a járvány, több beteg arányaiban több halálesetet is hoz magával.

A másik lehetséges ok, hogy a konzervatív republikánusok általában (de mint láttunk, nem mindene esetben) inkább a korlátozó intézkedések fenntartását szorgalmazzák, a gazdasági károk enyhítése helyett, míg a demokraták körében a gazdaság állapota nagyobb súllyal esik latba.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »