Koronavírus: a GDP közel 2 százalékát fordítaná gazdasági mentőcsomagra az Orban-kabinet

Koronavírus: a GDP közel 2 százalékát fordítaná gazdasági mentőcsomagra az Orban-kabinet

Románia össztermékének (GDP) közel két százalékát kitevő értékben készül elfogadni a koronavírus-járvány sújtotta gazdaság és a vállalkozások megsegítését célzó intézkedéscsomagot szerdai ülésén a bukaresti kormány.
Florin Cîţu pénzügyminiszter kedden este úgy nyilatkozott, becslése szerint az országban megközelítőleg nyárig kitart az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult kényes helyzet, emiatt bizonyos szeretne lenni abban, hogy a következő időszakban megfelelő finanszírozás áll a nemzetgazdaság rendelkezésére. „Jelen pillanatban nem festenek túl jól a dolgok, de ha áprilisban túl leszünk egy csúcson, megtörténhet, hogy májusban, júniusban, júliusban jobb helyzetbe kerülünk” – jelentette ki a Digi 24 hírtelevíziónak a Ludovic Orban vezette kormány pénzügyminisztere.

Hírdetés

Cîţu közölte, a román kabinet szerdai ülésén olyan intézkedéscsomagot készül elfogadni, amelynek keretében a következő három hónap során a hazai össztermék közel 2 százalékára rúgó összeget pumpálnak a gazdaságba.

„Nem vagyunk Németország, Spanyolország vagy Franciaország, de Románia esetében a GDP 2 százaléka szerintem magvas hozzájárulásnak számít. Reméljük, hozzásegíti a vállalkozásokat ahhoz, hogy túléljék a mostani nehéz helyzetet” – jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője. Szerinte az intézkedések között számos támogatási forma szerepel majd, többek között kényszerszabadságok biztosítása, hitelkeretek garantálása, jövedelemadók befizetésének két hónapos elhalasztása. További részletek szerinte az Orban-kabinet szerdai ülése után kerülnek nyilvánosságra.

Florin Cîţu pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a bukaresti kormány egy átfogó mentőcsomag keretében 10 milliárd lejes gyorssegélyt készül pumpálni a gazdaságba a következő egy-két hónapban.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »