Koronaválság: a szlovákia polgárok fele a bevételcsökkenésétől vagy annak elvesztésétől fél

Koronaválság: a szlovákia polgárok fele a bevételcsökkenésétől vagy annak elvesztésétől fél

Nyitókép: GettyImages

Ötből két ember, akinek fogyasztási- vagy jelzáloghitele van, úgy gondolja, hogy ezeknek a kötelezettségeknek a fizetése az elkövetkezendő három hónapban rosszabbodni fog – derült ki a 2muse ügynökség árpilisi felméréséből.

Az emberek a bevételcsökkenésétől vagy annak elvesztésétől félnek 

A szlovákiai polgárok 52%-a rosszabbnak ítéli meg a pénzügyi helyzetét, amely a járvány idején készült felméréshez képest valamivel több.

Megközelítőleg a népesség felének vannak félelmei amiatt, hogy ebben az évben csökkeni fog a bevétele vagy teljesen elveszíti azt.

A felmérés eredménye visszatükröződik a Postabanknak a törlesztőrészletek elhalasztásával kapcsolatos statisztikáiban is.

„Nálunk azoknak az ügyfeleknek a tizede kérte a törlesztőrészletek elhalasztását, akik a múltban jelzáloghitelt vettek fel. Hasonló a helyzet a fogyasztási hitelt felvett ügyfelekkel is – az adósoknak a 7,5%-a kérte a részletek fizetésének elhalasztását”

Hírdetés

– mondta a Postabank szóvivője, Lýdia Žáčková. A Postabank a kérvényezők 96%-nak tett eleget.

Vigyázat a be nem fizetett részletekkel

„Néhány ügyfél esetében a kérvény elutasításának az volt az oka, hogy az egyes törlesztőrészletek nem voltak befizetve. Amennyiben az ügyfél már a kérvény beadása előtt legalább két részlet befizetésével késik, akkor nem hagyhatjuk jóvá a halasztás iránti kérelmét“

– konstatálta Žáčková.

Amennyiben az ügyfél helytelenül töltötte ki a kérvényt, esetleg voltak benne hiányosságok, akkor a bank kapcsolatba lépett az ügyféllel a hiányosságok javítása, illetve az adatok kiegészítése érdekében.

A törlesztőrészletek elhalasztása a kormány egyik olyan intézkedése, amellyel a koronaválságra reagált. Žáčková szerint azonban a részletek fizetését olyan ügyfelek is kérik, akiknek nincs rá szükségük.

 „Ez még nem is lenne probléma, viszont a bankoknak jelenleg azzal a dilemmával kell megbirkózniuk, hogy miként járjanak majd el azokkal az ügyfelekkel, akik a törlesztőrészletek fizetésének elhalasztását kérték, viszont továbbra is eladósodás útját járják“

– tette hozzá a szóvivő.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »