Környezetvédelmi hatóság: tizedére csökkent az Azomures ammóniaszennyezése

A Maros megyei környezetvédelmi hatóság vezetője szerint az év eleje óta tizedére csökkent a marosvásárhelyi Azomures műtrágyagyár ammóniaszennyezése – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

Dănuț Ștefănescu, a környezetvédelmi hatóság vezetője egy, a prefektusi hivatal által szervezett szerdai tanácskozáson elmondta: a január elseje és augusztus 31. közötti időszakban csupán húsz esetben észlelték egy-egy félórás időszakra az ammóniaszennyezés megengedett határértékének a túllépését, és ez jelentős előrelépésnek számít a 2015-ös évhez képest, amikor 160 hasonló esetet jegyeztek fel. A hivatal vezetője szerint a javulás azoknak a fejlesztéseknek a következménye, amelyeket a gyár a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében tett.

Lucian Goga prefektus reményét fejezte ki, hogy a Marosvásárhely Kolozsvár felőli bejáratánál működő nagyvállalat a zajszennyezését is csökkenti.

A svájci Ameropa Holding AG érdekeltségébe tartozó nagyvállalat Romániának a 2007-es EU-csatlakozásakor nyolc éves haladékot kapott arra, hogy az unió által megszabott határértékek alá csökkentse a környezetszennyezést. A vállalat 2012-től kezdett környezetkímélő technológiákat alkalmazni, ezek bevezetésére 240 millió eurót fordított. A fejlesztések nyomán 2016 januárjában sikerült megszereznie a tíz évre érvényes integrált környezetvédelmi engedélyt. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »