Kormányzati irodákat támadtak meg helyi szerbek Koszovóban

Kormányzati irodákat támadtak meg helyi szerbek Koszovóban

A koszovói belügyminisztérium két irodáját támadták meg a koszovói-szerb határon a helyi szerbek, így fejezve ki elégedetlenségüket, hogy a pristinai kormány döntése értelmében hétfő óta a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltaniuk – közölte rendőrségi tájékoztatásra hivatkozva a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán szombaton.

A tájékoztatás szerint Zubin Potokban felgyújtották a gépjárművek regisztrációját végző irodát, míg Zvecanban két kézigránátot dobtak a helyi irodára, de azok nem robbantak fel. Egyik támadásban sem sérült meg senki.

Az észak-koszovói szerbek hétfő óta akadályozzák a koszovói-szerb határon történő átkelést, mert szeptember 20. óta a koszovói fél leszedeti a szerb rendszámtáblákat a belépő autókról, helyettük pedig az autósoknak öt euróért (körülbelül 1760 forint) két hónapra érvényes ideiglenes táblát kell kiváltaniuk a határon.

Hírdetés

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismerje egymás rendszámtábláit, mert ez lehetővé tenné a szabadabb mozgást az emberek és az áruk számára, valamint csökkentené a feszültséget is a két ország határán.

Pristina azt állítja, hogy nem jogellenes, ami történik, hiszen a brüsszeli közvetítéssel zajló szerb-koszovói megállapodás egyik pontja a rendszámtáblák elismerésének kölcsönössége volt, és mivel Szerbia évek óta ideiglenes szerb tábla használatára kötelezi a koszovói rendszámtáblával az országba lépőket, Koszovónak nem maradt más választása, mint hasonló intézkedéseket foganatosítani.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok. A belgrádi vezetés szerint ha Szerbia elismerné a koszovói rendszámtáblákat, az azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét, erre pedig nem kerülhet sor.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »