Kormányzati épületeket támadtak meg Brazíliában

Súlyos rendbontások voltak több északkelet-brazíliai városban, ahol kormányzati épületeket és gépkocsikat támadtak meg, és halálos áldozatokat követelő lövöldözések is voltak. A helyi sajtó a börtönökben foganatosított szigorításokkal hozzák kapcsolatba az erőszakcselekményeket.

Ceará állam székvárosában, Fortalezában több kormányzati épületet támadtak meg, és öt buszt gyújtottak fel a hét végén. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint három feltételezett támadó halt meg rendőrökkel vívott tűzharcban. Az AFP beszámolója szerint egy szombati összecsapás során a riói rendőrség nyolc feltételezett kábítószer-kereskedőt ölt meg.

Két másik cearái városban is voltak rendbontások. Sobralban gyújtópalackot dobtak a biztonsági erők parancsnokságára, Cascavelben pedig ötven gépkocsit gyújtottak fel.

A hatóságok hat embert vettek őrizetben, de nem tájékoztatták a nyilvánosságot a kilétükről.

Hírdetés

A helyi sajtó értesülései szerint a szervezett bűnözői alvilág így áll bosszút azon, hogy a börtönökben zavarják a mobiltelefonok használatát.

Valdomir Barbosa, a büntetés-végrehajtási intézmények szövetségének elnöke azt mondta, hogy Ceará példátlan válsággal szembesül, tagadhatatlan, hogy az alvilági csoportok megerősödtek ott, a börtönök pedig a bűnözés melegágyává válnak.

Fortalezát a brazíliai szövetségi székvárosok közül a legveszélyesebbként tartják számok, részben az elmúlt hónapok példátlan gyilkossági hulláma miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly az előző évhez képest közel 96 százalékkal nőtt a gyilkosságok számra. Szakértők ezt a jelentős növekedést az egymással rivalizáló drogbandák közti harccal hozzák összefüggésbe.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »