Kormányválság lehet a cseheknél a rendőrség miatt

Súlyos feszültséget okozott a cseh kormánykoalícióban és a rendőrségben a Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Központ létrehozásának terve, amelyet néhány napja hozott nyilvánosságra Milan Chovanec belügyminiszter.

Chovanec szerint július elsejével összevonják a cseh rendőrség két elit, eddig önálló osztályát, a szervezett bűnözés elleni osztályt és a korrupcióellenes osztályt. A szociáldemokrata belügyminiszter azt állítja, hogy ezzel hatékonyabbá válhat a szervezett bűnözés, illetve a korrupcióellenes küzdelem.

Tiltakozásul a terv ellen Robert Slachta, a szervezett bűnözés elleni osztály vezetője reggel lemondott tisztségéről és távozik a rendőrségtől. Lemondását Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány elfogadta. Robert Slachta nevéhez fűződik az, hogy 2014-ben vizsgálatot indított Petr Necas akkori miniszterelnök kabinetfőnöke ellen, illetve a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) három képviselője ellen korrucpió miatt. Ez a rendőri beavatkozás a Necas-kormány bukásához vezetett.

Slachta bejelentésére reagálva több elismert rendőr és detektív is jelezte, hogy szintén távozni fog a rendőrségtől, ha megvalósul az összevonás. Az olmützi államügyészség pedig közölte: kihasználja jogköreit és kivizsgálja a tervezett változások hátterét. Az ügyészség már be is idézte a jövő hétre a rendőrség legfőbb vezetőik, köztük az országos rendőrfőparancsnokot.

A képviselőház biztonsági bizottsága is fogalalkozott az üggyel, s a lépés elhalasztását követeli. A bizottság szerint az országos rendőrfőkapitány felelősséget visel a történtekért, s ezért le kellene mondania.

Míg a kormányfőt is adó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) védi a tervezett intézkedéseket, addig a második legerősebb koalíciós partner, az Andrej Babis pénzügyminiszter vezette ANO mozgalom, élesen ellenzi és azonnali koalíciós tárgyalást akar az ügyben. “Ha megvalósul a két elit egység összevonása, akkor ez a kormány, amely a korrupció elleni harc kormányként hirdette magát, a korrupciót támogató kormánnyá válik” – jelentette ki Babis. Szerinte a rendőrségi elit átszervezése olyan ügy, amelyet csak az egész koalíció közös akaratával lehet megtenni. “Az ANO ezért a lépésért a politikai felelősséget nem vállalja” – szögezte le Babis.

A prágai sajtó nem zárja ki, hogy az átszervezésre azért kerülne sor, mert így akarják félreállítani Slachtát és a vele együttműködő rendőri erőket, akik állítólag több olyan ügyön dolgoznak, amely bizonyos kormánykörök számára is kellemetlen lehet. A belügyminiszter szerint viszont az átszervezés a folyó ügyeket nem befolyásolná. 

A külföldön tartózkodó Milos Zeman államfő megüzente: nem kíván beavatkozni a belső koalíciós vitákra, de a végleges döntések meghozatala előtt tárgyalni szeretne minden érintettel.

Szerző: MTI


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »