Kormányt alakíthat a litván választások győztese

A litván parlament kedden jóváhagyását adta Saulius Skvernelis miniszterelnöki megbízatásához, ennek alapján az októberi választásokon győztes Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) volt listavezetőjének két héten belül kell megalakítania kormányát.

Dalia Grybauskaite litván elnök november 15-én bízta meg kormányalakítással Skvernelist, ezt kedden kilencven honatya támogatta, négyen szavaztak ellene, harminchárman tartózkodtak.

A választásokon az LGPU pártszövetség 54 helyet szerzett meg a 141 fős parlamentben, a második helyen a Haza Szövetsége-Litván Konzervatívok tömörülés végzett, amely 31 mandátumra tett szert, az Algirdas Butkevicius távozó miniszterelnök vezette szociáldemokraták pedig 17 helyet szereztek. További három kis párt jutott még be a törvényhozásba. Az LGPU-nak az előző parlamentben egyetlen mandátuma volt.

A korábbi országos rendőrfőkapitányból lett politikus az LGPU párton kívüli miniszterelnök-jelöltjeként indult a választásokon, 2014 novemberétől 2016 áprilisáig belügyminiszter volt a szociáldemokrata kormányban. A 46 éves Skvernelis az egyik legnépszerűbb politikus a balti államban.

A választási győzelem után már jelezte, hogy mind a konzervatívokkal, mind a szociáldemokratákkal koalíciós tárgyalásra készül. Az LGPU bejelentette, hogy szakértői kabinetet szeretne.

Grybauskaite államfő korábban kijelentette: azt várja az új kormánytól, hogy javítsa a szociális biztonságot, ösztönözze a gazdasági fejlődést és tegye átláthatóvá a közigazgatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »