Kormányszóvivő: Trump és Orbán beszélgetése nem protokollbeszélgetés volt

Kovács Zoltán ugyanakkor nem árulta el, hogy hány percig beszélgetett a megválasztott amerikai elnök a magyar kormányfővel. A szóvivő szerint nem életszerű, hogy még nem fogták el Ghaith Pharaont.

Orbán Viktor telefonon beszélt az Egyesült Államok megválasztott elnökével, Donald Trumppal, aki meghívta őt Washingtonba – erről a miniszterelnök a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjúban beszélt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV Szabad Szemmel műsorában elmondta, hogy ez a beszélgetés túlmutat a protokollbeszélgetésen, hiszen mindig is stratégiainak tekintették a két ország kapcsolatát.

„Az elmúlt nyolc évben voltak olyan periódusok, mikor ez a párbeszéd csak részben sikerült” – tette hozzá a kormányszóvivő. Azt viszont már nem árulta el Kovács Zoltán, hogy hány percig folytatott telefonbeszélgetést Donald Trump és Orbán Viktor.

Trump az amerikai elnökválasztási kampányban sokat hangoztatta, hogy az Egyesült Államok NATO-partnerei nem veszik ki részüket a szövetség feladatmegosztásából, és ha megválasztanák, komolyabban megkérné az árát az amerikai segítségnek, vagy akár magára is hagyná Európát. Ezzel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, hogy ők is érzik azt a hiátust, ami nem csak a magyar védelempolitikában, hanem az egész unió védelempolitikájában előállt az elmúlt évtizedekben.

Csütörtökön több lap is arról ír, hogy az Egyesült Államok által körözött szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon valójában kapcsolatban lehet az amerikai titkosszolgálatokkal.

A kormányszóvivő szerint nem életszerű, hogy valakit, akit 25 éven keresztül köröznek az amerikaiak, nem fogják el. „Olyan tevékenységről, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelentett volna, vagy törvénytelenséget vetett volna fel, nincs tudomásunk” – tette hozzá Kovács Zoltán.
A rendelkezésre álló információk alapján nem vetődött fel olyan probléma, ami kizárta volna az ő itt tartózkodást vagy azt, hogy valaki vele szóba álljon és üzletet próbáljon vele létrehozni – tette hozzá a szóvivő. Szerinte bizarr a kereskedőházat azzal vádolni, hogy olyat csinál, ami a dolga.

 
Forrás: atv.hu

 

The post Kormányszóvivő: Trump és Orbán beszélgetése nem protokollbeszélgetés volt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »