Kormányprioritások: tanárfizetésre nincs pénz, de a kijevi rezsimnek már félre is tették az idei 70-75 milliárdocskát

Kormányprioritások: tanárfizetésre nincs pénz, de a kijevi rezsimnek már félre is tették az idei 70-75 milliárdocskát

Magyarország nem támogatja, hogy az Európai Unió (EU) közös hitelfelvétellel finanszírozza az ukrán állam működésének fenntartását; a magyar kormány álláspontja szerint a tagállamoknak kétoldalú megállapodások révén kellene támogatniuk ezt a célt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott pénteki interjúban.

Nem szeretnénk, hogyha az Európai Unió az együttműködő tagállamok közössége helyett egy közösen eladósodott államok közösségévé vagy együttesévé válna – fogalmazott a kormányfő.

Közölte, Magyarország általánosságban sem támogat olyan politikákat, amelyek alapját közös hitelfelvétellel teremtené meg az EU. Azzal érvelt: egy ilyen "adósságközösség" következményeit "nemcsak a gyerekeink, de még az unokáink is nyögni fogják", ráadásul nekünk kell majd fizetnünk a menet közben fizetésképtelenné váló államok hiteleit is.

Ukrajna abba a helyzetbe került, hogy a háború miatt nem tudja saját magát működtetni. A támogatás szükségességét "elfogadjuk, nem vagyunk tőle boldogok; ha nem lenne háború, ez a kiadás sem lenne" – mondta Orbán Viktor.

Kijelentette: a magyar kormány félretette azt a pénzt, amit odaadna Ukrajnának.

Hírdetés

Szankciókérdésben nem változik az álláspont – nem bizony, eddig is megszavazták mindegyik csomagot

Brüsszel fundamentális kérdésekben fennálló véleménykülönbségek miatt, politikai okokból igazságtalan Magyarországgal szemben – mondta Orbán, hangsúlyozva, ennek ellenére megállapodásra kell törekedni.

A miniszterelnök kiemelte: nyilvánvaló politikai okai vannak annak, hogy Brüsszel másfél évig nem fogadta el a magyar helyreállítási tervet.
Fundamentális kérdésben véleménykülönbség van Brüsszel és Magyarország között, "ezért ők nem szeretik a magyar kormányt". Az országgyűlési választáson Brüsszel baloldali kormányt szeretett volna, ezért nem adták oda a pénzt az országnak, hanem "odagurították a dollárokat a baloldalnak, hogy meg tudja nyerni a választást" – értékelt Orbán Viktor, nem túl elegánsan mosva össze az eurót a dollárral, az EU-t Amerikával, hozzátéve: mivel ennek ellenére a választásokat a jobboldal nyerte, a bizottság kénytelen volt érdemben tárgyalni Magyarországgal.

A miniszterelnök hangsúlyozta: türelemre van szükség, mert annak ellenére, hogy ők igazságtalanok Magyarországgal szemben, és mindig újabb feltételeket támasztanak, "megállapodásra kell törekednünk". Leszögezte ugyanakkor: néhány alapvető kérdésben, így a migráció, a szexuális propagandisták beengedése az iskolákba és a szankciók kérdésében a magyar kormány nem tudja és nem is akarja megváltoztatni az álláspontját.

(MTI – 24 nyomán)

Korábban írtuk: Miután Orbán azzal keménykedett, hogy nem támogatja a hitelfelvételt Ukrajnának, a zsebünkből ad évente (!) 70 milliárdot


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »