Kormányfő: A teszteléssel kapcsolatos álláspontom változatlan

Kormányfő: A teszteléssel kapcsolatos álláspontom változatlan

Igor Matovič kormányfő nem másítja meg az országos teszteléssel kapcsolatos álláspontját. Ezt a pénteki kormányülés után jelentette ki, hozzátéve: a kabinet szombaton (január 16.) hoz végső döntést.

A miniszterelnök bízik benne, hogy szombaton mindenki számára elfogadható megoldás születik. Nem akarta elárulni, hogy sikerült-e elfogadtatni a miniszterekkel az országos tesztelés tervét, és

Hírdetés

Matovič elismerte, hogy masszív országos tesztelés esetén éppen hogy elég lenne a rendelkezésre álló mennyiség, és az esetleges további fordulókhoz már újabb teszteket kellene vásárolni. „Holnap döntünk arról, ki fogja ezeket megvásárolni” – tette hozzá.
A miniszterelnök azt üzente az önkormányzatoknak, hogy tisztességesen készüljenek fel a tesztelésre. Hozzáfűzte: az állam igyekezni fog teljesíteni a városok és községek teszteléssel kapcsolatos kéréseit.

Matovič úgy véli, a koalíció jelenleg nincs veszélyben. Hozzátette ugyanakkor: szeretné, ha a koalíciós partner megértené, hogy nem ez a megfelelő idő a százalékok hajszolására.
A pénteki kormányülés témája az országos tesztelés volt, melyet a kormányfő hétfőn (január 11.) helyezett kilátásba. Az SaS nyíltan ellenzi a javaslatot, a párt szerint csak a legfertőzöttebb járásokban kellene tesztelni. A Za ľudí a cégeken belüli, rendszeres teszteléseket támogatja, emellett a mobil tesztelőállomások kapacitásainak bővítését is szorgalmazza.

Richard Sulík gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes a pénteki ülés után jelentős előrelépésről számolt be a tesztelés kérdését illetően, hozzátéve: közel járnak ahhoz, hogy értelmes kompromisszum szülessen. Konszenzusos megoldást remél Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is. Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes kifogásolta, hogy a szóban forgó javaslatot a miniszterek a pénteki ülésen látták először. Bírálta a javaslat egyes pontjait is, például azt, amely szerint a 11 éves gyerekek is csak negatív teszttel mehetnének a szabadba.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »