Kormányfeladat a fejlesztés hátterének biztosítása

Kormányfeladat a fejlesztés hátterének biztosítása

Nem létezik általános, minden országban alkalmazható recept az innováció fejlesztésére – nyilatkozta a Világgazdaságnak az izraeli dr. Yehoshua Gleitman, a Világbank vezető tanácsadója, aki a II. Regionális Digitális Csúcstalálkozóra érkezett Budapestre, és az eseményen a nemzeti innovációs irányelvekről tartott előadást.

Azok az országok tudtak nagyot előrelépni, amelyek jelentős összegeket áldoztak az innovációra. Izraelben mekkora a GDP-arányos költés?

Izrael helyzete trükkös: ha csak a számokat nézzük, 4,5 százalék a GDP-arányos innovációs költés, ezzel a legjobbak között van, talán csak Dél-Korea előzi meg. Ezt az értéket azonban más aspektusból is meg kell vizsgálni. Ennek a költésnek mintegy fele nemzetközi vállalatokhoz kapcsolható, nemzeti szinten körülbelül 2,2 százalékos GDP-arányos költésről beszélhetünk.

A Bloomberg napokban közzétett 2018-as innovációs indexe Izraelt globális szinten a 10. helyre sorolja, míg Magyarország a 27. lett. Mit tanulhatnánk fejlesztések tekintetében Izraeltől?

Hírdetés

Izrael szerencséje a magánszektorban tapasztalható erős innovációs tevékenység. Ezeken a ranglistákon természetesen minden ország előrébb szeretne kerülni, de nem hiszem, hogy egy az egyben le lehetne másolni egy másik állam innovációs módszereit, hiszen minden országban mások a prioritások, a geopolitikai státusz, más a nemzeti DNS. Nincs egy általános recept, amellyel kivétel nélkül minden országban fellendíthető az innováció, de azt kijelenthetjük, hogy a kormányoknak elegendő forrást kell biztosítaniuk az innovációs finanszírozásokra, hiszen az egyik legjobb befektetés a magánszektor fejlesztési tevékenységébe invesztálni.

Tehát az államnak jobban be kell szállnia a fejlesztésekbe, és nem bízhat a vállalkozások innovációjában?

Az állam nem finanszírozza közvetlenül a fejlesztéseket, de számos lehetősége van a közvetett támogatásra. A kormány felel az infrastruktúráért, ennek része például a tudomány színvonalas oktatása, ami kulcsfontosságú a megfelelő technológiai innovációhoz. A kormány állítja fel a játékszabályokat, és ezzel együtt megteremtheti a megfelelő ütemű innovációhoz szükséges üzleti légkört, ösztönző programokkal támogathatja a fejlesztések kreativitását. Maga az innováció nem lineáris, és nem szabályozható, a kormány nem tudhatja, hogy melyik fejlesztési irány lesz jó befektetés a jövőben, ezért inkább a hátteret kell megteremtenie, az infrastruktúra finanszírozásával kell lehetőséget adnia a vállalatoknak az innovációs tevékenységre.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »