Kormánybuktatással fenyegetőzik a PSD

Kormánybuktatással fenyegetőzik a PSD

Ismét bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg pénteken Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Dacian Cioloş vezette kormányt a közte és a miniszterelnök között a háborús veteránok adózását szabályozó törvény kapcsán kirobbant vita miatt.

drcio5434_bLiviu Dragnea és Dacian Cioloş

Dragnea a PSD Vasluiban megtartott vezetőségi ülése előtt, amelyen a párt választási és kormányprogramjának tervezetét vitatták meg, úgy fogalmazott: hétfőn megvitatja szövetségesével, Călin Popescu Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnökével a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségét, amin a miniszterelnök – szerinte – elfogadhatatlan viselkedése miatt komolyan gondolkodnak. „Amit most tettek, azzal a megvetésen túl azt is bizonyították, hogy egyáltalán nem tisztelik a törvényeket” – mondta Dragnea, aki hazugsággal és „minősíthetetlen viselkedéssel” vádolta a kormányt.

Annak kapcsán, hogy a miniszterelnök csütörtökön jelezte: a kormány módosítani fogja az adótörvénykönyvet, Dragnea azzal vádolta meg a kormányt, hogy már korábban, törvénytelenül, kormányrendelettel módosították azt, oly módon, hogy a háborús veteránoknak is adót kell fizetniük.
Dragnea még szerdán adott ki közleményt, amelyben azzal vádolta meg a kormányt, hogy rendelettel módosította az adótörvénykönyvet, amely nyomán a veteránoknak is adózniuk kell. Ezt azzal próbálta bizonyítani, hogy az utóbbi időben az adóhivatal számos felszólítást küldött ki veteránoknak adóhátralékuk kifizetésére.

Dacian Cioloş kemény hangon reagált a vádakra. Populizmussal vádolta meg Dragneát, és rámutatott: épp az előző, Victor Ponta vezette kormány módosította az adótörvénykönyvet, a módosítást pedig a PSD is felvállalta a parlamentben. Közölte: felkérte a pénzügyminisztert a helyzet orvoslására. Hozzátette, az előző kormány számos hasonló „aknát” telepített.

A kormányfő Az Adevărul háttéranyaga szerint a valós helyzetet vázolta fel: az adótörvénykönyvet valóban a Ponta-kormány módosította még tavaly, a módosítások pedig idén január elsejétől léptek hatályba. Míg az addigi jogszabály értelmében a veteránok és házastársuk által közösen birtokolt javak – ingatlan, egyéb vagyonelemek – adómentesek voltak, a módosítás eltörölte a „közösen birtokolt javak” formulát, így a veteránok házastársának adót kell fizetnie.

A Cioloş-kormány áprilisban valóban hozott egy rendeletet a témában – csakhogy abban nem módosítottak semmit, csupán megpróbálták elmagyarázni és világossá tenni a Ponta-kormány által eszközölt módosítás utáni helyzetet, vagyis azt, hogy a házastársnak adóznia kell. Dragnea most azt állítja, hogy valójában ezzel a rendelettel nyilvánították adókötelessé a veteránok házastársai által birtokolt javakat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »