Kormánybeiktatás: Cîțu hiányzik, a PSD a legstabilabb párt szerepben tetszeleg

Kormánybeiktatás: Cîțu hiányzik, a PSD a legstabilabb párt szerepben tetszeleg

Megkezdődött a képviselőház és a szenátus együttes ülése, amelyen az új PNL-PSD-RMDSZ kormány beiktatásáról szavaznak a törvényhozók. A Nicolae Ciucă kijelölt kormányfő vezette kabinet jóváhagyásáról döntő ülést Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke vezeti. Ciolacu bejelentette, hogy a 466 törvényhozóból 298 van jelen a teremben.

Az egyik hiányzó Florin Cîțu PNL-elnök, a szenátus elnöke.

Nicolae Ciucă ismertette a kormányprogramot és a kabinet névsorát.

A két ház titkos, golyós szavazással dönt a kormány beiktatásáról.

Az új kormány minden intézkedése a kiszámíthatóságot, a stabilitást és Románia fejlődését lesz hivatott szolgálni – jelentette ki a kijelölt miniszterelnök. Felszólalásában Ciucă azt mondta, miniszter kollégáival mindent megtesznek majd az ország gazdasági, társadalmi és egészségügyi helyzetének javítása érdekében.

Mint kiemelte, a koalíciót alkotó pártok félretették mindazt, ami elválasztja őket, inkább arra fókuszáltak, ami összekötheti őket. “Megértettük, hogy a románok érdeke fölötte áll minden büszkeségnek és politikai ellenszenvnek” – fogalmazott Ciucă, hozzátéve, az általa vezetett kabinetnek eltökélt szándéka gyakorlatba ültetni a kormányprogramot, amely biztosítékot jelent a stabilitásra, arra, hogy az ország dolgai visszatérhetnek a normális kerékvágásba.

Hírdetés

A kijelölt kormányfő hangsúlyozta, kormánya kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a beruházásokra, a történelmi régiókat összekapcsoló infrastruktúra kiépítésére, valamint “Románia kiegyensúlyozott fejlesztésére”.

Beszélt az országos helyreállítási tervről (PNRR) is, amely, mint mondta, célkitűzéseik megvalósításának alappillérét képezi. Hangsúlyozta továbbá a közszolgáltatások digitalizációjának, valamint a családok támogatásának fontosságát, és az egészségügyi rendszer megerősítését ígérte.

Kormánya fenntartja az egységes adókulcsot és ellenzi az adóemelést – mondta még Nicolae Ciucă.

A PSD elfogadta a kihívást, hogy a romániaiak mellé álljon, és a kormányra lépés mellett döntött – jelentette ki a parlament együttes plénumában Ciolacu.

“A PSD a legstabilabb és legfelelősebb párt az országban, tehát választania kellett: vagy tovább nézzük és bíráljuk az eredménytelen kormányzást, vagy pedig képességeinket és tapasztalatainkat felhasználva most azonnal megállítjuk az összeomlást, az emberek mellé állunk és stabilizáljuk az országot. Mivel a PSD soha nem fut el a felelősség elől, elfogadtuk ezt a kihívást, úgy döntöttünk, kormányra lépünk” – fejtette ki Ciolacu. A PSD-nek kötelessége megállítani az életszínvonal drasztikus csökkenését, fűzte hozzá. A PSD mindig az emberek érdekeit szem előtt tartva kormányozott, és ez ezután is így lesz – szögezte le.

“Egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások küszöbén nem hittem volna, hogy alig egy évvel később a parlamenti helyzet egy PNL-PSD-RMDSZ többséget fog megkövetelni. Nem hittem ezt és őszintén szólva nem akartam ezt. (…) De a parlamenti matematika egyértelművé teszi, hogy jelenleg az egyetlen pragmatikus, felelősségteljes, realista és bölcs megoldás a széles koalíció’ – fogalmazott Daniel Fenechiu, a PNL szenátusi frakcióvezetője.

A liberális párti szenátor ugyanakkor Ciolacu egyik kijelentésére reagálva azt mondta, “az a két év, amiről beszél, nem volt elvesztegetett két év. Az említett két év alatt Romániának volt kormánya” – jelentette ki Fenechiu. Hozzátette, az első évben kisebbségi kormány volt, amelynek minden kezdeményezését megakadályozták, a második évben, vagyis a parlamenti választások után pedig a kormányon belüli elemek akadályozták a munkát. “Kormányzó partnerünk húzta meg a kéziféket, ahelyett, hogy a liberális intézkedéseket támogatta volna, így jutott oda a kormány, hogy szeptemberben megbukott” – állította a szenátor.

(agerpres, hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »