Kormányalakítás olasz módra

Kormányalakítás olasz módra

Szinte teljesen biztos, hogy több hónapig tartó egyeztetések után végre sikerül koalíciós kormányt alakítani Olaszországban. A sokáig feloldhatatlannak tűnő patthelyzetet az Öt Csillag Mozgalom és a Liga megegyezése törte meg, de ennek nem mindenki örül felhőtlenül Európában.

A populista Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Liga ugyanis olyan páros, amelyet csak az euroszkepticizmus köt össze, meg az, hogy egyáltalán nincs kormányzási tapasztalatuk. Mindkét párt kritikusan tekint az Európai Unióra és az eurózóna működésére. Az EU történetében először fordul elő, hogy a hat alapító tagország valamelyikében nyíltan euroszkeptikus pártok alakítanak kormányt.

Ezért is váltott ki nagy visszhangot a koalíciós szerződésük egy korai tervezete, amely kikerült a világhálóra. Ebben a dokumentumban a két párt több nagyon veszélyes témát is feszegetett. Az asztalra került például az, hogy az Európai Központi Bank engedjen el 250 milliárd eurót az olasz államadósságból, az Európai Bizottság pedig készítsen terveket arra az esetre, ha egy tagállam szeretné elhagyni az eurózónát. A pénzügyi piacok reakcióját látva a két párt végül visszakozott, de a leendő kormány gazdaságpolitikai tervei továbbra is komoly aggodalomra adnak okot.

Hírdetés

Az olasz gazdaság manapság több sebből vérzik, ezek közül a legnagyobb gondot a rendkívül magas államadósság jelenti. Ez ma meghaladja az olasz GDP 130 százalékát, ennél csak Görögország államadóssága magasabb az eurózónában. Az alacsony kamatoknak köszönhetően ezt az adósságszintet az olasz állam jelenleg tudja kezelni, de nincs sok tér az államadósság további növelésére. Ezért is aggódnak a piacok az új kormánykoalíció miatt, ugyanis mindkét párt átültette a koalíciós szerződésbe a legfontosabb gazdaságpolitikai ígéreteit. A Liga alacsonyabb adókkal kampányolt, az Öt Csillag Mozgalom pedig a szegénységi küszöb alatt élő olaszok számára biztosítana legalább havi 780 eurós támogatást. Az alacsonyabb adók és a növekvő állami kiadások keveréke természetesen nem csökkenti a költségvetési hiányt, ezért az új olasz koalíció szeretné újratárgyalni az eurózóna azon szabályát, mely szerint a tagországok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Ez várhatóan nagy ellenállást fog kiváltani az Európai Bizottságban, amely évek óta küzd azért, hogy a tagországok kiegyensúlyozott költségvetést fogadjanak el.

Egy eladósodott és euroszkeptikus Olaszország az eurózóna jövőjét is bonyolítja. Bár az eurózóna elhagyása most éppen nem téma az Öt Csillag Mozgalom és a Liga részéről, a múltban mindkét párt képviselői arról beszéltek, hogy az euró bevezetése nagy hiba volt az olasz gazdaság szempontjából. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy az eurózóna további elmélyítésére irányuló reformok nem kapnak támogatást Olaszországban.

Emmanuel Macron francia elnök ambiciózus uniós reformterveit egy euroszkeptikus olasz kormány végleg zátonyra futtathatja. A továbbra is befejezetlen és komolyan eladósodott eurózóna pedig könnyen áldozatául eshet a következő pénzügyi és gazdasági válságnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »