Korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét Füleken

Korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét Füleken

A sorozatos rendbontások és tömegverekedések miatt Fülek önkormányzata június elsejétől korlátozza a vendéglátóhelyek és játéktermek nyitvatartási idejét. Az ezzel kapcsolatos általános érvényű rendeletet április 28-án fogadta el a képviselő-testület.

A rendbontások száma tavaly nyáron kezdett növekedni, miután feloldották a járványügyi korlátozásokat. A vendéglátóhelyeken és azok környékén is számos erőszakos cselekmény történt, melyeknél gyakran a rendőrség beavatkozása is szükséges volt. A városvezetés szerint a tömegverekedések áldozatai nem véletlenszerűen arra járó polgárok voltak, egyes csoportok közötti konfliktusokról volt szó. Agócs Attila, Fülek polgármestere a verekedések fő okát abban látja, hogy több környékbeli településen bezárták a vendéglőket, vagy a késő esti órákban már nem tartották nyitva, ezért sok, szórakozni vágyó fiatal bejött Fülekre.

 – A jelenség összefügg az egyre romló gazdasági helyzettel, az élelmiszerboltok és kocsmák bezárásával a környékbeli településeken. A fiatalok Fülekre jönnek és ittasan verekedéseket provokálnak. Leggyakrabban a Városháza közelében lévő Roxy és Cimet bárban voltak rendbontások – mondta, hozzátéve, első lépésként megpróbálták lerövidíteni az említett vendéglátó egységek nyitvatartási idejét éjfélig, amit a Cimet bár tulajdonosa elfogadott, a Roxy bár tulajdonosa viszont fellebbezett ellene. 

Falvakról érkeznek a randalírozók

Visnyai Attila alpolgármester tudomása szerint az első nagyobb összetűzésre még tavaly júniusban került sor, a legnagyobb tömegverekedésre pedig szeptemberben. A környékbeli romák először egy füleki bárban kezdtek verekedni, majd az utcán folytatták. 

Az önkormányzat az esetekre a vendéglátóhelyek tömeges ellenőrzésével reagált. Közben együttműködünk az állami rendőrséggel, azt kértük tőlük, hogy fokozottan ügyeljenek a rendre a füleki bárok környékén

– nyilatkozta. Egy másik intézkedés szerint lerövidítették az élőzene-szolgáltatás idejét.

 – A hétvégi bulik Fülekre csábítják az embereket a környékbeli falvakból, ahol nincsenek kocsmák és fogadók, és itt töltik az idejüket. Természetesen alkoholos befolyásoltság alatt, de nem ez az egyetlen probléma. Hiszen tudjuk jól, hogy manapság a drogok is jelen vannak az utcákon. A kábítószerek hatása alatt álló fiatalok gyakran nem tudják, hogy mit kezdjenek magukkal – jegyezte meg Visnyai.

Hírdetés

Benčik Gabriel városi rendőrparancsnok elmondása szerint a kialakult helyzetre nagyobb rendőri erő bevetésével reagáltak a hétvégeken, de a járőrök sem lehetnek ott mindenhol. Ezért kéri a lakosokat, hogy ha rendbontást tapasztalnak, azonnal értesítsék őket. Szerinte sok vendéglátós figyelmen kívül hagyja az általános érvényű rendeletből eredő kötelezettségét, amely szerint nemcsak a saját vendéglátóhelyéért, hanem a közvetlen környezetében lévő közterületen történtekért, annak rendjéért is felelős. 

Korlátozások várhatók

Mivel több vendéglátó egység tulajdonosa tiltakozott a rövidített nyitvatartási idő ellen, ezért Fülek önkormányzata általános érvényű rendeletet fogadott el, amely június elsejével lép életbe. 

Ekkortól pénteken és szombaton éjfélig lehet nyitva minden olyan vendéglátóhely, ahol alkoholt szolgálnak fel, a hét többi napján pedig 23 óráig. Most még hétvégén éjjel kettőig, hétköznapokon pedig éjfélig tarthatnak nyitva. A játéktermek jelenleg napi 23 órán át fogadhatják a vendégeket, júniustól már csak délelőtt 10-től délután 15 óráig tarthatnak nyitva. A játéktermekben korlátozzuk az alkoholfelszolgálást is

– hangsúlyozta. 

A polgármester tájékoztatása szerint a vendéglátókat üzemeltető vállalkozók kérhetnek kivételt az önkormányzattól, s ha megkapják, tovább tarthatnak nyitva. A kérvényt az önkormányzat illetékes részlege megvizsgálja, majd az önkormányzati képviselők hagyják jóvá a döntést. – Ha legalább az egyik bizottság elfogadja a kérvényt, a képviselő-testület elé terjesztik – mondta Agócs. 

Nem ez a megoldás

Megkérdeztük Nagy Istvánt, a Cimet bár és a Parki Presso üzemeltetőjét, mit szól a rendelethez. Több szempontból sem ért vele egyet, mondta. Egyrészt azért, mert így korlátozzák a fiatalok szórakozását, másrészt azért, mert számukra ez bevételkiesést jelent.  

– Eddig a koronavírus okozta szigorítások veszélyeztették a vendéglátók megélhetését, most pedig a nyitvatartási idő lerövidítése. Mivel a hétvégeken az éjszakai órák a legjövedelmezőbbek, így nem kis forgalomkiesés várható. Ha pedig nem lesz elég jövedelem, az hatással lesz a bérleti díjak, a rezsi és a városnak fizetett adókra is – mondta. A rendbontásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ilyesmi minden szórakozóhelyen megesik.

– Konkrétan nálam nem volt ilyen probléma, azzal inkább, hogy „ráhúztunk” a nyitvatartásra. Szerintem az erőszakos cselekményeknek nem a korlátozással kellene elejét venni, inkább a fokozott rendőri felügyelettel. Arról nem a vállalkozó tehet, hogy nincs elég rendőr, vagy nincs pénz a városi rendőrség fenntartására – zárta Nagy István, aki élni fog a kivétel kérelmezésének a lehetőségével.

Megjelent a Magyar7 2022/20.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »