Korlátozások nélkül rendezik idén az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményét Csíksomlyón

Korlátozások nélkül rendezik idén az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményét Csíksomlyón

Hagyományos keretek között tartják meg idén a pünkösdszombati fogadalmi búcsút a ferencesek Csíksomlyón, ahová mindenkit szeretettel várnak.

A csíksomlyói ferences testvérek szerdán hozták nyilvánosságra az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált búcsú programját. Tavaly a járványügyi korlátozások miatt a szokásosnál kevesebben zarándokoltak el a csíksomlyói hegynyeregbe, de helyszíni beszámolók szerint az elvileg várt mintegy 40 ezer zarándok legalább kétszerese vett részt az eseményen. Az idei pünkösdi búcsún mottója a ferences rend jelmondata: „Pax et bonum! Béke és jóság!”

„Assisi szent Ferenc atyánk a béke és a kiengesztelődés jegyében élte életét, és hirdette minden teremtménynek a mi Urunk Jézus Krisztus szent Evangéliumát. Rendalapítónk lelkületével és pártfogása alatt zarándokoljunk együtt a Csíksomlyói Segítő Szűzanyához, hogy Égi Édesanyánkkal együtt, és közbenjárására kérjük a fölséges és dicsőséges Istent: »Tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben! Békét adj szívünknek, békét családunknak, békét nemzetünknek, békét a világnak!»” – közölték a csíksomlyói ferencesek.

Hírdetés

Az idei fogadalmi búcsú főcelebránsa és szónoka Udvardy György veszprémi érsek lesz. Egyébként tavaly nem volt lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, a hívek csak gyalog, kerékpárral, személygépkocsival érkezhettek Csíkszeredába és a város határában lévő hegynyeregbe. A gyulafehérvári katolikus érsekség 22 ezerben korlátozta a távolról érkező zarándokok számát, és arra is kitért, hogy kitűző nélkül csak a csíkszeredaiak vehetnek részt a búcsún. Idén mindenki korlátozás nélkül részt vehet a vallási eseményen. A koronavírus-járvány első évében, 2020-ban nem volt lehetőség tömeges, közösségi zarándoklatra.

A 2022-es Csíksomlyói pünkösdi búcsú programja   Május 27. – június 4. – Kilenced Pünkösd ünnepére   Péntek, június 3. – 17.00 Imaóra a kegytemplomban   – 18.00 Nyitó szentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ   – Péntekről szombatra virradóan virrasztás a kegytemplomban   Pünkösdszombat, június 4. – 7.30 Szentmise a kegytemplomban   – 10.30 Kordon indulása a kegytemplom előtti térről a Hármashalomoltárhoz   – 10.00 Ünnepélyes rózsafüzér a nyeregben   – 11.00 Szentségimádás a nyeregben   – 12.30 Ünnepi szentmise a nyeregben, amelynek főcelebránsa és  szónoka Exc. és Ft. dr. Udvardy György veszprémi érsek   – 17.00 Csángó-szentmise a Szent Péter és Pál plébániatemplomban   – 18.00 Pünkösdi vigília szentmise a kegytemplomban   – Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás a kegytemplomban   Pünkösdvasárnap, június 5. – A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00   Hétfő, június 6. Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja. Emléknap. – A szentmisék ünnepi sorrendben lesznek a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00

Forrás: Krónika Online

Fotó: Székelyhon.ro, Erdély Bálint Előd

The post Korlátozások nélkül rendezik idén az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményét Csíksomlyón appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »