Kórházszövetség: Nagyon sok mindennek kell változnia, és van erre esély

Kórházszövetség: Nagyon sok mindennek kell változnia, és van erre esély

Komoly problémát okoz a kórházak számára az energiaárak emelkedése, az infláció és a gyenge forint, ám a Magyar Kórházszövetség elnöke bízik abban, hogy a kormány kompenzálja a kórházak plusz költségeit.

Nagyon sok mindennek kell változnia az elkövetkező időben, ugyanis a koronavírus-járvány, illetve a jogviszony-törvény után nagyon sok szempontból új helyzet állt elő. Átalakultak a betegutak, újfajta bérezés, új kihívások előtt álló rendszer az, amivel pillanatnyilag dolgozunk – mondta Magyar Kórházszövetség elnöke a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián nyilatkozva az InfoRádiónak.

„Át kell alakítani a kórházi finanszírozást, hiszen most egy biztonságalapú, a kórházaknak egy állandó összeget biztosító finanszírozási modell működik, de muszáj, hogy a teljesítményelv újra megjelenjen. A megemelt orvosi bérek nagyon nagy jelentőségűek, de az orvosi munkához is szükséges ismét egy motivációs elem, hiszen a paraszolvencia eltűnése örvendetes, de más módon értékelni kell a pluszmunkát. Emellett a szakdolgozók bérének, illetve társadalmi megítélésének javítása kulcsfontosságú. Jelen pillanatban

az orvosi béreknek csupán kevesebb mint 30 százaléka az átlag szakdolgozói bér, ezt körülbelül 50 százalékra kell emelni”

– sorolta Velkey György.

Fontos, hogy ezekkel kapcsolatban közösen tudnak gondolkozni a kormányzattal és az egészségügy állami vezetőivel. Ez azért is fontos, mert sok új szereplő van mindkét oldalon.

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Úgy tűnik, megtaláljuk a hangot, össze tudjuk egyeztetni a legfontosabb tennivalókat” – jegyezte meg.

A kórházak működésében súlyos kérdést jelent elsősorban és kiemelten az energiaár, továbbá az infláció és a valutaárfolyam is, hiszen nagyon sok olyan termékkel dolgoznak, amelyet ezek közvetlenül érintenek – figyelmeztetett a Kórházszövetség elnöke.

„Kérjük is, hogy ennek legyen meg a kompenzációja, hiszen a kórházakban az orvosi béremelések után a bérhányad nagyon jelentősen megnőtt, emellett viszont az egyéb kiadásainkra fordítható pénz viszonylag szűkös maradt. Most azonban éppen ezek az egyéb kiadások – az energia- és anyagárak – azok, amelyek jelentősen nőnek” – mondta Velkey György. Meglátása szerint van esély a kompenzációra, a kérdés csak az, hogy a jelenlegi finanszírozási metodikában, vagy pedig valamilyen más technikával kapják meg a forrásokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »