Kórházhelyzet járvány idején

Kórházhelyzet járvány idején

Szlovákiában a kórházak már készülnek a krízis helyzetre, hamarosan az összes szükséges kórterem szabaddá válik.

A fertőzöttek számára három  nagy gyűjtőkórházat alakítanak ki: egyet-egyet Kelet, Közép, illetve Nyugat-Szlovákiában. Erre azért van szükség, hogy a koronavírusos betegeket izolálják a többi pácienstől. Minderről az új egészségügyi miniszter, Marek Krajčí (OľaNO) számolt be kedd este a Markízán. Keleten a  kassai egyetemi kórházat már készítik elő, nyugaton pedig a Kramáre infektológiai osztálya lesz a központ.

További kórházakat készítenek elő Túrócszentmártonban, Pozsonyban (Főrév – Ružinov), illetve Nyitrán (Svorada).

A pozsonyi koronavírus-fertőzötteket a Kramáren kezelik, a betegek száma szerencsére csekély, súlyos esetek sincsenek. Pozsonyban diagnosztizálták eddig a legtöbb fertőzöttet, ám a kórház – eddig – győzi az esetszámot.

A trencséni egyetemi kórházban egy egész pavilont különítettek el a betegeknek. Az intenzív osztályon hat ágy található, a pszichiátrián és a neurológiai osztályon pedig már pótágyakat is előkészítettek.

Hírdetés

Nyitrán összesen 14 lélegeztető gép áll rendelkezésre. A kórház vezetése azonban aláírt egy szerződést, így újabb 15 gép érkezhet a kórházba. A kórház területére lépő pácienseknek mérik a testhőmérsékletét.  az igazgatóság közölte, egyelőre elegendő védőfelszereléssel vannak ellátva, de hosszútávon több orvosi eszközre lesz szükség, ha kordában akarják tartani a helyzetet.

A zsolnai egyetemi kórházban  összesen 50 ágyat foglaltak le az urológiai osztályon, ahonnan áthelyezték máshová a betegeket. A kórház elegendő orvosi felszereléssel rendelkezik, textil anyagból szájmaszkokat varrnak, és négy új lélegeztetőgép is érkezik.

Eperjesen csak egy bejárat van nyitva a gyalogosok és a személygépkocsik számára. Mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét, aki gyanús tüneteket mutat, azt azonnal tesztelésre, illetve  az eredmények előtt házi karanténba küldik.  Az infektológiai osztályon összesen 46 ágy található, lélegeztetőgépből 18-at tudnak felmutatni.

Turócszentmártonban viszont ennek dupláját, 37-et. Az elmúlt hetekben hatot vásároltak, és ha kell, a kórház további újabb gépeket szerez be. A kórház felkészült arra az esetre, ha a helyzet súlyosbodik.

Marek Krajčí szerint a besztercebányai kórház infrastruktúrája teljes egészében felhasználható lesz a COVID-19-es betegek kezelésére. Eddig egy infektológiai osztályt készítettek elő, 45 ággyal.  A kórház kész kibővíteni az osztályt, ha további újabb megbetegedésekre kerülne sor. Jelenleg 18 lélegeztetőgéppel rendelkeznek, viszont az egészségügyi minisztérium  további hat gépet ígért az intézménynek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »