Kórházban ápoljuk a követelőző jövevényeket

Egyre romlik a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál éhségsztrájkot folytató "menekültek" állapota – mondta a közmédia helyszíni tudósítója csütörtök délelőtt az MTI-nek. A közel hetven migráns ötödik napja várja, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

A magyar határ melletti tisztásra vasárnap érkezett meg 130 bevándorló gyalog Belgrádból, ahonnét eredetileg mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni ember indult útnak még péntek délután. Közülük sokan feladták, és a közeli tranzitzónába távoztak, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz.

Azok közül, akik az éhségsztrájk mellett kitartottak, hatot kórházba szállítottak, mert rosszul lettek. Szerdán a demonstrálók a szájukat is beragasztották, és csak vizet hajlandóak magukhoz venni. Az állapotuk romlásához az is hozzájárul, hogy egész nap a tűző napon ülnek. Azt mondják, nem Magyarországra akarnak menni, szabad átjárást akarnak Nyugat-Európába.

A szerb-magyar határhoz közeli tranzitzónák és befogadóállomások telítettsége miatt a szerb hatóságok szerdán "önkéntes alapon" elkezdték a migránsok elszállítását a szerb-horvát határra, a sidi és adasevci táborokba.

A szlovén hatóságok szerdán kilenc afganisztáni és pakisztáni migránst tartóztattak fel a horvát-szlovén határon. A bevándorlók egy török rendszámú kamionban voltak. A rendőrök a kilégzett szén-dioxidot érzékelő műszerrel ellenőrizték a járművet, így vették észre a fóliák közt megbújt migránsokat. A hatóságok visszaküldték őket Horvátországba.

Egy nappal korábban a szlovéniai Koper kikötővárosában egy Törökországból érkező teherhajón bukkantak migránsokra a szlovén hatóságok. A kilenc szíriai és három iraki a legénység segítségével rejtőzött el a fedélzeten. Menedékkérelmük benyújtása után egy menekültszállásra szállították őket.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »