Koreai válság: ellenzik a szövetségesek a segélyek újraindítását

Koreai válság: ellenzik a szövetségesek a segélyek újraindítását

Az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia is ellenzi, hogy Dél-Korea újraindítsa az Észak-Koreának szánt segélyszállítmányokat – adta hírül kedden a japán média.

Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter az Észak-Koreával foglalkozó vancouveri külügyminiszteri találkozón vetette fel a segélyek újraindításának lehetőséget. Szöul akkor jelezte: egyelőre nem tudja, mi lenne az ideális időpontja ennek a lépésnek.
A szállítmányok újraindítását a brit, az amerikai és a japán külügyminiszter is korainak találta – értesült a Szankei Simbun című japán napilap.

Kono Taro japán külügyminiszter, valamint brit kollégája, Boris Johnson úgy vélekedett, hogy a lépés aláásná az Észak-Koreával szemben életbe léptetett szankciókat. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is hevesen ellenezte a felvetést, de a konferencia résztvevői közül többen támogatták azt.

Hírdetés

A dél-koreai külügyminisztérium nem kívánt megjegyzést fűzni az értesüléshez.

„Nem helyénvaló kommentálni olyan dolgokat, amelyek egy zárt ajtók mögötti megbeszélésen hangzottak el” – mondta No Kju Duk külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón. „Kang miniszter asszony kifejtette álláspontunkat az észak-koreai humanitárius segítségnyújtás kérdésében.”

A szöuli kormány tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy 8 millió dolláros (több mint 2 milliárd forintos) humanitárius segítséget nyújt Phenjannak különféle nemzetközi szervezeteken, például az Élelmezési Világprogramon (WFP) keresztül. Az északiak folyamatos provokációi miatt azonban ennek folyósítására eddig nem került sor.

Az év eleje óta azonban jelentősen csökkent a feszültség a Koreai-félszigeten, és Phenjan is több békülékeny gesztust tett. Szakértők azt várják, hogy a kapcsolatok javítása jegyében a szöuli kormány fel fogja ajánlani a segélyszállítmányok felújítását Északnak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »