Korčok veszélyben érzi Szlovákia nyugati irányultságát, találkozni akar a három legfőbb közjogi méltósággal

Korčok veszélyben érzi Szlovákia nyugati irányultságát, találkozni akar a három legfőbb közjogi méltósággal

Korčok állítása szerint egészen addig a járványkezelés szempontjából vizsgálta a kérdést, amíg meg nem látta Igor Matovičot az Oroszországból érkezett szállítmány előtt sajtótájékoztatót tartani. Úgy véli ugyanis, hogy ez megváltoztatta a helyzetet.

“Aránytalan és szükségtelen volt, nem tudom miért volt olyan fontos jelen lennie a kormányfőnek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy találkozóra hívja a három legfőbb közjogi méltóságot (a kormányfőt, ,az államfőt és a házelnököt), hogy garanciákkal szolgáljanak arra, hogy Szlovákia “külpolitikai irányultsága nem változott”.

Legutóbb 2017-ben került sor ilyen találkozóra, akkor Andrej Kiska elnök, Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko házelnök írt alá egy nyilatkozatot arról, hogy Szlovákia irányultsága továbbra is nyugati marad – a kiváltó ok Andrej Danko Oroszországgal szembeni túl baráti kijelentései voltak.

Korčok szerint egyértelmű, hogy az orosz vakcina a hibrid hadviselés eszköze. Hibrid háborúnak nevezik a hagyományos és nem hagyományos háborús eszközök kombinálását, például a katonai erő és taktika ötvözését a gazdasági, politikai, és információs (média, dezinformáció, hírszerzés) nyomásgyakorlással. A külügyminiszter meglátása szerint az orosz vakcina az EMA regisztrációja nélkül akar az európai piacra kerülni, szerint a legfontosabb kérdés az, hogy miért van ez így.

A miniszer úgy véli, hogy Szlovákia “megcsúszott” a külpolitikai megítélés tekintetében, annak ellenére, hogy Igor Matovič kormánya semmilyen kétségre nem adott okot eddig. Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor a többi orosz vakcinát meg megrendelő vagy ezt fontolgató ország, mint Magyarország, Ausztria és Csehország is “megcsúszott-e”, Korčok vérbeli liberálisként azt a választ adta: Magyarország biztosan megcsúszott, Ausztria esetében viszont nem tudja, a csehekre pedig nem is reagált.

Hírdetés

Szlovákiában jelenleg minden negyedórában meghal egy koronavírus fertőzött. A kórházak csaknem mindegyike telítődött és teljesítőképessége határán van. Ebben az állapotban nézünk szembe a járvány harmadik hullámának felszálló ágával. Ezek után elég meredek arról hallani, hogy a külügyminisztérium pedig közben a külföldi partnerek reakcióit kutatja minden erőforrásával. Ám hogy teljes legyen a kép, érdemes megnézni, hogyan reagált a nyugati mainstream sajtó Szlovákia lépésére.

Eközben a mainstream sajtóban

A CNBC amerikai hírportál terjedelmes cikkben elemzi a helyzetet, és felhívja a figyelmet, hogy Szlovákia Magyarország után a második uniós tagállam, ahova érkezett az orosz vakcinából, Csehország és Ausztria lehet a következő. A portál szerint azonban ez nem a nyugati irányultság megkérdőjeleződésére utal, hanem arra, hogy a Európai Bizottság kapott egy újabb pofont, amiért túl lassan és akadozva szerzi be a vakcinákat. A cikk egyetlen egyszer sem említett hibrid hadviselést a Szputnyik kapcsán, az oltóanyaghiányért pedig az európai bürokráciát, a kapacitáshiányt és egyes tagállamok oltástól való vonakodását teszi felelőssé.

A cikk tartalma megerősíti korábbi elemzésünkben leírtakat, amelyben hangsúlyoztuk, hogy Brüsszel szerette volna az egységes válságkezelés sikerével legitimizálni az uniós döntéshozás felsőbbrendűségét a tagállamiakkal szemben. Csakhogy belebuktak a próbálkozásba, és ezt el kellett ismernie Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »