Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely megakadályozza, hogy a szlovákok és a magyarok a jövőbe tekintsenek. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter jelentette ki Budapesten, első hivatalos magyarországi látogatása alkalmával, miután találkozott magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Korčok a trianoni békeszerződés aláírásának közelgő évfordulójára (június 4.) reagálva azt mondta, magyar partnerével „nagyon nyíltan” beszéltek Trianonról.

Eltérően látjuk ezt a történelmi mérföldkövet. (…) Ha ez a történelmi esemény nem is teremt egységet, azért még nem kell szétválasztania minket. Így kell kezelni Igor Matovič szlovák kormányfő kezdeményezését is, aki az évforduló előestéjén találkozik a szlovákiai magyar kisebbség képviselőivel. Szerintem ez – ha úgy tetszik – az empátia erős megnyilvánulása, és ugyanezt várjuk mi is Magyarországtól, éppen június 4-én, amikor a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékezik meg

– hangsúlyozta a szlovák külügyminiszter.

Hírdetés

Korčok szerint minden európai nemzetnek összetett a történelme, és összetettek a történelmi tapasztalatai. Ami az egyiknek vereség, a másiknak győzelem. Ami az egyik nemzetnek trauma, az a másiknak a szabadság kezdete.

Mindez azonban nem válhat a vállunkra nehezedő sziklatömbbé, amely megakadályozza, hogy a jövőbe tekintsünk, és azt tegyük, amit az állampolgárok a jelenben várnak el tőlünk. Bízom benne, hogy ez a hét az empátia hete lesz. Azt kívánom, hogy Budapest június 4-én olyan hangot üssön meg, amely valóban megnyitja a jövőbeni együttműködés lehetőségét

– fűzte hozzá.

Korčok magyar kollégájával többek között a határokon érvényben lévő korlátozások feloldásának összehangolásáról tárgyalt. A tárgyalás további témái a regionális együttműködés, valamint az aktuális európai és nemzetközi ügyek voltak.

A szlovák külügyminiszter találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével és Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának elnökével is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »