Korčok szimbolikus, de nem kevésbé fontos nyilatkozatot írt alá Washingtonban

Korčok szimbolikus, de nem kevésbé fontos nyilatkozatot írt alá Washingtonban

Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter a múlt héten washingtoni látogatása alkalmával találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, és közös nyilatkozatot írtak alá az 5G hálózatok védelméről.  Bár Korčok hangsúlyozta, hogy a dokumentum inkább szimbolikus, semmint kötelező jelentőségű, valójában ennél jóval többről van szó.

Az 5G hálózatok a jövő adatforgalmi lefedettsége, amely a jelenleg ismert 4G-nél legalább tízszer gyorsabb adatátvitelre képes, de ennél nagyobb teljesítmény is könnyen elképelhető. Néhány éve az Egyesült Királyságban ellenőrzött körülmények között sikerült elérni 1 terabit/másodperc sebességet, ami az általános 4G 65 ezerszeresének felel meg.

A nagy adatsebesség komplexebb, automatizáltabb és valós időben gyorsabban követhető rendszerek kiépítését teszi lehetővé a gyárakban, logisztikában, online szolgáltatásokban, okos város kiépítésében (közlekedés, közművek irányítása). És ezek mind-mind érzékeny infrastruktúrának számítanak.

Az amerikai álláspont egyértelmű: a kínai 5G technológiába olyan kiskapuk vannak beépítve, amelyek lehetővé teszik, hogy az azt használó országok, ágazatok kiszolgáltatottá váljanak Kína számára. Ezért az amerikaiak minden erejükkel azon vannak, hogy Kínát kiszorítsák a jövő adatforgalmát nagyrészt lefedő 5G technológiából.

Jelenleg Európa egyetlen nagy állama sem foglalt állást egyértelműen Kína ellen. Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság felfüggesztette a kínai technológiára vonatkozó tiltásokat, de azért saját iparának és IT-szektorának meghagyta, hogy mellőzzék a kínai beszállítókat.

Szlovákia volt az első, amely a hivatalos dokumentumban foglalt állást a 5G technológia biztonsága, vagyis nemzetközi olvasatban, a kínai technológia kiszorítása mellett. Nem volt egyedül: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyalásokat folytatott ezen a téren a lengyelekkel, csehekk, bolgárokkal, románokkal, macedónokkal, a baltiakkal és a szlovénekkel.

Eddig Szlovákián kívül Észak-Macedóniával, Koszovóval és Bulgáriával sikerült tető alá hozni a memorandumokat. Ezek azt tartalmazzák, hogy az aláíró országok kötelesek figyelembe venni, hogy az általuk megvásárolt 5G hálózatot „idegen kormány ellenőrzi-e”.

Hírdetés

Ivan Korčok az aláírást követően egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a memorandum „teljes mértékben összhangban van Szlovákia saját, az 5G hálózatok biztonsága irányába tett erőfeszítéseivel”.

És éppen Szlovákia lépését tekintik most nyugaton példaértékűnek és jelképesnek. A nyugati geopolitikai agytrösztök hirtelen ismét megtalálták a térképen a kis országot, és azt hangsúlyozzák, hogy az előző kormányok „alábecsülték” a kínai Huawei és ZTE vállalatok jelentette kockázatokat. (Az amerikai elemzők Robert Ficot és a Smerhez közeli oligarchákat orosz kötődésű személyekként tartották számon eddig is, de az ország mérete, és passzív külpolitikája miatt ritkán kerültek a nemzetközi elemzések fókuszába.)

A Foreign Policy vonatkozó cikkében emlékeztetett, hogy Szlovákia volt az egyetlen közép-kelet-európai ország, amely a Szkripal-ügy kapcsán sokáig nem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem. Még érdekesebb, hogy a balliberális vonalat követő szaklap ezúttal a kettős mércét sem felejtette el hozzátenni, kiemelve, hogy Szlovákia úgy maradt adós a kiutasítás gesztusával, hogy közben Nyugaton a magyar és cseh vezetést vádolták túlzott kötődéssel Moszkva irányába.

Az FP szerint a változást Igor Matovič kormánya hozta el, és az első komoly változást annak tartja, amikor a szlovák kormány orosz diplomatákat utasított ki egy csecsen férfi elleni merénylet miatt, amelyben a szentpétervári szlovák konzulátusnak is szerepe volt.

Ivan Korčok külügyminiszter eddig igyekszik tartani korábbi ígéretét, miszerint elődei kétarcú vagy épp teljesen passzív külpolitikája helyett egy aktívabb diplomáciai munkát fog végezni. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szlovákiai status quo értelmében a külügyminiszter személye rendszerint nyugati irányultságú (Korčok korábban amerikai nagykövet volt), így nem meglepő, hogy a nyugati irányvonal számára a mértékadó. Ez persze nem azt jelenti, hogy Szlovákia nem vesz tudomást közép-európai érdekeiről és a V4 szövetségében fontosságáról.

Ami pedig a memorandum aláírásának időzítését illeti, az nem véletlen. Az újraválasztására készülő Donald Trump és adminisztrációja sok munkát fektetett a Kína elleni harcban. Négy memorandum sikeres nyélbeütése a sokat ostorozott Európában jól mutat az eredmények között.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »