Korčok szerint elfogadhatatlan az Ukrajnával szembeni esetleges katonai tevékenység

Korčok szerint elfogadhatatlan az Ukrajnával szembeni esetleges katonai tevékenység

Az Európai Unió az Oroszországgal való párbeszédet támogatja, ugyanakkor világossá kell tennie, hogy az Ukrajna elleni katonai fellépés elfogadhatatlan, és messzemenő következményekkel járna az EU és Oroszország közötti kapcsolatokra nézve. Jelentette ki Ivan Korčok, a szlovák diplomácia vezetője az uniós külügyminiszterek hétfőn Brüsszelben tartott találkozóján.

Korčok szerint a katonai felszerelések és a nagyszámú orosz fegyveres erő szokatlan és kiszámíthatatlan koncentrálása a keleti határ közelében feszültséget kelt. A találkozón a miniszterek elsősorban a feszültség enyhítésére és az átláthatóságra szólítottak fel az orosz fél részéről.

Az unió diplomáciai vezetői a fehéroroszországi helyzettel is foglalkoztak. Megállapították, hogy Alekszander Lukasenka elnök rezsimje továbbra is migrációs nyomást gyakorol az EU külső határára.

A rezsim szisztematikusan csorbítja Fehéroroszország függetlenségét, emberi sorsokat tesz tönkre, lábbal tiporja az emberi jogokat, megtizedeli a független sajtót és a civil társadalmat, ugyanakkor a mesterségesen előidézett migrációs válsággal nyomást kíván gyakorolni, hogy elbizonytalanítson bennünket”

– jelentette ki Korčok. A találkozó fontos témáját képezték az EU és Közép-Ázsia közti kapcsolatok is. A térség fontosságának növekedésével és a szomszédos afganisztáni helyzettel összefüggésben a miniszterek ígéretes együttműködési területeket és további lépéseket jelöltek meg annak megerősítésére.

Hírdetés

Korčok szerint a tálibok hatalomátvétele után kialakult afganisztáni helyzet biztonsági kihívást jelent mind az EU, mind a közép-ázsiai országok számára,

amelyek ebben az összefüggésben természetes partnereink az együttműködésben azokon a területeken, ahol közösek az érdekeink. „Ezek az érdekek egyértelműen meghatározottak: az afganisztáni humanitárius katasztrófa megelőzése, a térség stabilitása és fejlődése, a határvédelem, a terrorizmus és a radikalizmus bármilyen vonatkozása vagy a szervezett bűnözés elleni küzdelem” – jelentette ki a miniszter.

A miniszterek az Afrikával fenntartott kapcsolatokról is tárgyaltak a jövő év februárjára tervezett EU–Afrikai Unió csúcstalálkozóra való felkészülés keretében. Megállapodtak az EU erősebb szerepvállalásáról is az egyes kulcsfontosságú területeken.

A találkozó további témája volt a venezuelai helyzet a helyi és regionális választások után.

A Nicolas Maduro illegitim rezsimje által vezetett országot továbbra is politikai, társadalmi és gazdasági válság sújtja.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak nemzetközi partnereivel együtt minden erőfeszítést meg kell tennie a kormány és az ellenzék közti párbeszéd helyreállításában, hogy politikai megoldást találjanak a jelenlegi válságra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »