Korčok szerint az orosz vakcinaszállítmány hibrid fegyver

Korčok szerint az orosz vakcinaszállítmány hibrid fegyver

Ivan Korčok külügyminiszter még a mai nap folyamán találkozót kér a három legfőbb közjogi méltóságtól. Az orosz Szputnyik V vakcina Szlovákiába szállításának körülményeiről, és a szlovák külpolitikai orientáció lehetséges megkérdőjelezéséről akar tárgyalni velük. Korčok az orosz védőoltásban hibrid háborús eszközt lát.

A külügyminiszter szerint az a mód, ahogy megvalósult a vakcina beszállítása, és ahogy azt a kormányfő üdvözölte, kérdéseket vet fel. “Ezekre választ várok, mert tisztán kell látnom, hogy tartjuk-e még magunkat a deklarált külpolitikai orientációhoz” – jelentette ki Korčok a keddi sajtótájékoztatóján. Az esetleges lemondásáról nem beszélt.

A miniszter az újságíróknak elárulta: a légi transzportról vasárnap este szerzett tudomást a moszkvai szlovák nagykövettől, magáról az adásvételről azonban senki sem tájékoztatta őt.

Hozzátette: rá fog kérdezni, hogy mi az ára a vakcinaszállítmányoknak.

– jegyezte meg Korčok, aki nem titkolja, hogy az orosz védőoltásra úgy tekint, mint Oroszország eszközére a hibrid háborúban. „Megoszt minket itthon, megoszt minket külföldön, és kétségbe vonja az uniós eljárásokat” – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: ha a Szputnyik nem politikai eszköz, nem érti, az orosz fél miért nem kezdeményezi a vakcina EU-n belüli engedélyezését.

Hírdetés

A miniszter szigorúan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és nem csak a hivatalos reakciókra, hanem a világsajtó tudósításaira is kíváncsi. Bízik benne, hogy végeredményben ez az eset nem lesz negatív hatással Szlovákia külpolitikai megítélésére.

– fűzte hozzá.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy az ügy hatással lesz a belpolitikai történésekre. ”A koalíciónak látni kellene azt a lelkesedést és dicséretet, amit a Szputnyik-szállítmány váltott ki az oltásellenesek új koalíciójából, melynek élére az arcvédő plexi pajzsot viselő férfi és a ragyogó Andrej Danko álltak” – jegyezte meg Korčok.

Igor Matovič kormányfő hétfőn a kassai repülőtéren fogadta az első orosz vakcinaszállítmányt. A tervek szerint nyárig kétmillió adag érkezik Szlovákiába.

Az orosz vakcina miatt feszültté vált a viszony a koalíción belül. Az esetre reagálva Tomáš Valášek parlamenti képviselő és az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke bejelentette, hogy kilép a koalícióból és a Za ľudí pártból is.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »