Korčok megint nem találta a helyes szavakat – kioktatná Kövér Lászlót

Korčok megint nem találta a helyes szavakat – kioktatná Kövér Lászlót

Ivan Korčok külügyminiszter közösségi oldalán tett bejegyzésében szólt be újra a magyar közjogi méltóságoknak. Most Kövér László hétfői fellépését bírálta, aki Somorján a kitelepítettek emlékére állított alkotást avatta fel. A szlovák külügyminiszter szerint az a módszer, ahogy a magyar politikai képviselők állandóan megnyitják a történelmi kérdéseket, ellentétben áll Magyarország deklarált szándékával, hogy jó bilaterális viszonyt alakítson ki Szlovákiával.

Ahogy írja: Kérem Magyarország legfőbb vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot! Nem vonom kétségbe Magyarország jogát, hogy saját ízlése szerint értelmezze a történelmet, de kérem, hogy a történelmi eseményekkel a Szlovákia iránti tisztelet betartásával foglalkozzon.

Az, ahogyan a legfőbb magyar tisztségviselők folyamatosan történelmi kérdéseket nyitnak meg, ellentétes a Szlovákiával folytatott jó kétoldalú kapcsolatokért tett erőfeszítésekkel.

Egy következő példa erre vonatkozóan Kövér László, az Országgyűlés elnökének részvétele és kijelentései Somorján, augusztus 2-án, a kitelepített magyaroknak állított emlékmű átadásakor.

Hírdetés

Csalódott vagyok, hogy Budapestről folyamatosan hallunk nekünk szánt üzeneteket és tanulságokat, amelyek a közös történelmünket érintik.

Azt azonban határozottan elutasítom, hogy Magyarország második legmagasabb közjogi méltósága szükségét érzi, hogy Szlovákiába jöjjön, hogy bemutassa saját történelmi látásmódját. Megemlíteném, hogy a Szlovák Köztársaság hivatalos képviselőiként lehetőségünk volna arra, hogy bemutassuk álláspontunkat a múltról, beleértve Magyarország történelmi szerepét is. Ennek ellenére mi nem ezt tesszük, és főképp nem Magyarország területén szervezett rendezvényeken.

Ezt nem a Magyarország iránti tiszteletből tesszük, hanem azért is, mert a háború utáni megállapodás lezárt téma, és kapcsolatainkat a jelenre és a jövőre akarjuk összpontosítani. Ide tartozik a jelenlegi megbékélés is a magyar nemzeti kisebbséghez tartozó polgártársainkkal.

Ezért kérem a magyar vezetőket, hogy fontolják meg a szavaikat, ne zavarják meg ezt a békét, és tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot, mint egyenrangú partnert.

Ma7

The post Korčok megint nem találta a helyes szavakat – kioktatná Kövér Lászlót appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »