Korai nyugdíjazást kérnek a fogarasiak

A fogarasi Nitramonia vegyipari kombinát alkalmazottai azt kérik a kormánytól, hogy két évvel korábban igényelhessék a nyugdíjat azok a helyi és környékbeli lakók, akik évtizedek óta a műtrágya- és robbanószert gyártó vállalat környezetszennyezésének vannak kitéve – számol be a kronika.ro.

Lucian Cupu, a Nitramonia Rompiro szakszervezet elnöke a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a fogarasi levegőt folyamatosan szennyezi a vállalat, gyakran elviselhetetlen ammóniaszag terjeng a városban, a felmérések pedig azt mutatják, hogy a környéken egyre gyakoribbak a légúti megbetegedések. Ciprian Băncilă Brassó megyei prefektus elismerte, hogy a környezetvédelmi hatóságok mérései is azt igazolják, hogy Fogaras környékén sokkal nagyobb a környezetszennyezés, mint a megye más régióiban. A kormánymegbízott elmondta, tájékoztatni fogja a kormányt a vegyipari kombinát alkalmazottainak a kéréséről.

Amint arról a Krónika is beszámolt, a parlament döntése értelmében júliustól két évvel korábban igényelhetik a nyugdíjat azok a marosvásárhelyi, maroskeresztúri és nyárádtői lakosok, akik legalább harminc évig éltek az Azomureş vegyipari kombinát körzetében. Hasonló kedvezményben részesülnek egyébként Nagybánya, Zalatna és a Szeben megyei Kiskapus lakói is.

A statisztikai hivatal korábban rámutatott: az elhalálozások 7,5 százalékát légúti megbetegedések okozzák Maros megyében – ez kétszerese az országos átlagnak –, és jelenleg 30 ezer kiskorú szenved légúti betegségben. A Digital Transilvania szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a vegyi üzem megszegi az alkotmány 35. cikkelyét, amely leszögezi, az állam köteles elismerni minden egyes polgárának az egészséges környezethez való jogát – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »