Korabeli bútorok lesznek a galántai kastélyban

Korabeli bútorok lesznek a galántai kastélyban

Ötvenezer euró támogatást hagyott jóvá a város képviselő-testülete korabeli bútorok megvásárlására a neogótikus kastélyba, valamint huszonötezer eurót különített el a déli torony felújítási munkáinak kiegészítésére.

Az 1633-ban épült galántai neogótikus kastélyban, az Esterházyak egykori családi fészkében 2012-től fokozatosan tart az épület felújítása. Jórészt a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás aktivitásának köszönhetően, de a város is sokat tesz azért, hogy az épület ismét a régi fényében pompázhasson. 

2019 decemberében fejeződött be az egyik legnagyobb beruházás, az északi torony felújítása, amely a társulás a mándoki Forgách-kastéllyal közösen elnyert, határon átnyúló Interreg pályázatának köszönhetően és a város hozzájárulásával valósult meg. Nemcsak a homlokzatot, hanem a belteret is sikerült felújítani, az első emeleten egy nagy irodahelyiséget és toaletteket alakítottak ki, a második emeleten pedig egy nagy rendezvényterem várja a vendégeket. 

Galánta

Hírdetés

Jelenleg a város szervezésében a déli torony felújítása zajlik, amit az elmúlt hetekben egyrészt a rossz időjárás miatt, másrészt a munka során adódó megváltozott feltételek miatt fel kellett függeszteni. A város képviselő-testülete huszonötezer euró támogatást hagyott jóvá a költségvetésből annak érdekében, hogy folytatni lehessen a felújítást. Peter Paška, Galánta polgármestere elmondta, a kőműves munkák és a villamos vezetékek beszerelése, valamint a vakolás miatt változtatni kellett a projekten. A tervek alapján június végén fejezik be a déli torony felújítását, bár némely képviselők szerint nem reális a kitűzött időpont. 

A déli torony belterét korabeli bútorokkal szeretnék berendezni, erre a célra ötvenezer eurót szavaztak meg a városatyák.

„A bútorok megvásárlására a kormányhivatalba is nyújtottunk be pályázatot. Amennyiben sikeresek leszünk, akkor a képviselők által megszavazott összeget megspórolhatjuk. A június végi határidőt muszáj elérnünk”

– tette hozzá a polgármester.  


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »