Kora őszi este ihlette az ország tortáját

Kora őszi este ihlette az ország tortáját

A zsűri döntése alapján a Huncut szilva herceg és a Nagyi kedvence nevű sütemények voltak a legfinomabbak idén.

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász nyerte a 16. alkalommal megrendezett ország tortája versenyt a Huncut szilva herceg nevű alkotásával.

„Bár ezt nem szoktuk elárulni, de a torta gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a verseny mind a három zsűrizési körét megnyerte” – mondta az InfoRádiónak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A szilváé a főszerep, egy kicsit a vörösbor, a mogyoró karamell és tejcsokoládé alkot egy ízharmóniát. Van benne egy pici erdei áfonya, fahéj, és szegfűszeg.

Karikó Orsolyát a késő nyári, kora őszi borozgató és beszélgetős esték inspirálták, és majdnem két éven keresztül tökéletesítette a tortát, míg eljutott hozzá, és megnyerte a Magyarország tortája versenyt.

Az ország tortája mellett Magyarország cukormentes tortáját is megválasztották.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az Ipartestület az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal most már tíz éve tart cukormentes tortaversenyt. A már korábban is győztes Gyuris László, a szegedi Virág cukrászda tulajdonosa Nagyi kedvence nevű tortája nyerte meg idén a versenyt.

– mondta Erdélyi Balázs.

Az Ipartestület elnöke szerint ez egy „eléggé összetett”, de „könnyed nyári torta”, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, illetve fehér lisztet sem. A desszertben mandula- és kókuszliszt van, tehát semmiféle glutént nem tartalmaz, csakúgy, mint a Huncut szilva herceg. A recept önmagában gluténmentes, de a legtöbb cukrászműhelyben felhasználnak hozzá lisztet, ezért nem tudják gluténmentesnek mondani.

Erdélyi Balázs szerint az ország tortája verseny egy nagyon jó kezdeményezés volt, látják az óriási érdeklődést. A torták üzletenként és vendégkörönként is változó módon maradnak meg a cukrászdák választékában. „Az Őrség Zöld Aranya volt talán a legsikeresebb, ami vagy fagylalt, vagy monodesszert formában biztos megtalálható szinte az összes magyarországi cukrászdában” – mondta.

Augusztus 20-tól már a Huncut Szilva Herceg is ott lesz a cukrászdákban. Az Iparegyesület elnöke elárulta: már a Magyar Ízek Utcája rendezvény kezdetétől engedélyezik a cukrászdáknak a torták eladását. Így tehát idén is az ünnepi sorozattal kezdődően, augusztus 19-től már meg lehet kóstolni a Huncut szilva herceget, és a Nagyi kedvence tortát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »