Kopt keresztény templomban törtek-zúztak feldühödött muszlimok

Kopt keresztény templomra támadt agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és tettleg bántalmazták az ott tartózkodó híveket – idézi az MTI a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség cikkét.

A Kathpress szerint az tömeg a hagyományos pénteki muzulmán ima után, hangosan kiáltozva támadt rá a kopt keresztény templomra, egyiptomi biztonsági erők végül elűzték a támadókat.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül.

Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült, az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba.

A Daily Egypt szerint idén karácsonykor 230 ezer katonát rendelnek ki Egyiptomban a  kopt templomok és vallási ünnepségek védelmére, az épületeket pedig kordonokkal és fegyveres őrséggel veszik körül – ennek ellenére is megtörténhetnek azonban a fentihez hasonló zavargások.

http://mno.hu/

 

Október végén például három kopt templomot kellett bezáratni Minja tartományban, miután  keményvonalas muszlim hívek támadtak a hívőkre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »