Kopcsay: Fogadtam a Smerre, nyertem

Kopcsay: Fogadtam a Smerre, nyertem

Pár napja fogadtam az egyik barátommal, hogy az összes botrány ellenére a Smer támogatottsága nem csökken húsz százalék alá, az SaS-é pedig nem éri el ezt a határt. Sajnos, nem fogadtunk semmiben, mert nyertem.

A Focus ügynökség a Smernek 25 százalékos támogatottságot, az SaS-nek 15-öt mért korábban. Az AKO friss felmérése mégiscsak azt mutatja, hogy a két párt közelít egymáshoz (Smer – 20,7 százalék, SaS – 17,1 százalék). A parlamenten kívüli Progresívne Slovensko és Spolu együttes támogatottsága pedig 6 százalék körüli. Arra lehet következtetni, hogy a szlovákiai politikai szcéna olyan irányban változhat, hogy a Smer nélkül is létrejöhessen jelentős, erős tömörülés, és ehhez olyan kiszámíthatatlan figurákra sem lesz szükség, mint Boris Kollár. 
 

Különös, hogy a Smer híveit a pártpolitikusok és a hozzájuk közel álló emberek korrupciós ügyei, például a Drucker család befektetései sem tántorítják el. Vagy, ami még aggasztóbb, a kelet-szlovákiai agrárvállalkozók maffia módszerei, melyekről Andrej Bán beszélt a tüntetésen, sem riasztják el őket. 

Fölmerül a gyanú, hogy hasonló eljárást nem csak keleten és nem csak a farmerek körében találunk. Egy picit finomabb módszerekkel, észrevétlenül teszik ezt más régiókban és ágazatokban. Mindezt az üzleti-politikai elit irányítja, amelyik valahogy mindig jól jár, mindig nyer ezeken az ügyeken. Bennünket, állampolgárokat csak sok év után kezd zavarni ez az állapot, és végre elkezdjük felelősségre vonni a felelős politikusokat.

MÁRIUS KOPCSAY 

a TASR hírügynökség munkatársa 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »