Konzultatív szaktestülettől kérik a román kormányfőt ért plágiumvád kivizsgálását

Konzultatív szaktestülettől kérik a román kormányfőt ért plágiumvád kivizsgálását

 A hatályos oktatási törvény alapján alakult romániai konzultatív szaktestülettől, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácstól (CNATDCU) kérte a Nicolae Ciuca miniszterelnököt ért plágiumvád kivizsgálását Mihai Politeanu, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője – közölte pénteken internetes kiadásában az Adevarul című lap.

   A román kormányfőt Emilia Sercan oknyomozó újságíró a PressOne.ro portálon kedden közölt, részletesen dokumentált írásában vádolta meg azzal, hogy 2003-ban a Nemzetvédelmi Egyetemhez (UNAP) leadott, 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált.

Hírdetés

   A plágiumvádra reagálva Ciuca azt állította, hogy doktorátusa saját tudományos kutatásának eredménye, amely megfelel az akkori törvényes elvárásoknak. A kormányfő felkérte az UNAP etikai bizottságát doktori disszertációja megvizsgálására, nem sokkal később az egyetem közleményben megerősítette, hogy megkezdi a vizsgálatot.

   Sercan Facebook-bejegyzésében “porhintésnek” minősítette a kormányfő gesztusát, és azt állította, hogy a hatályos román törvények szerint a CNATDCU az egyedüli illetékes szaktestület, amely állást foglalhat tudományos munka eredetiségét illetően, és adott esetben kezdeményezheti érdemtelenül szerzett tudományos cím visszavonását. Úgy értékelte: nem állja meg helyét az a védekezés sem, hogy a kormányfő betartotta a 2003-ban hatályos előírásokat, hiszen akkor is elvárás volt a doktori disszertáció eredetisége, és ez a kifogás Victor Ponta volt miniszterelnök esetében sem működött. Pontát 2016-ban fosztotta meg az akkori oktatási miniszter a doktori címétől, miután a CNATDCU visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a doktori disszertációját.

   Az USR parlamenti képviselője Emilia Sercannak a PressOne portálon közölt írását jelölte meg bizonyító anyagként a CNATDCU-hoz benyújtott hivatalos megkeresésében. Az Adevarul hozzátette: a konzultatív szaktestület saját kezdeményezésre nem indíthat vizsgálatot.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »