Könyvvizsgálat a Pentagonnál: kínos hiba

Könyvvizsgálat a Pentagonnál: kínos hiba

A Pentagon történetének első független pénzügyi auditja már bele is futott az első szabálytalanságba: az amerikai védelmi minisztérium szerveinek egyik legnagyobbikánál, a logisztikai ügynökségnél (DLA) nem találják a dokumentációját 800 millió dollárnyi (200 milliárd forintnyi) kiadásnak. Az Ernst and Young (EY) könyvvizsgáló óriáscég a 2016-os költségvetési évet átvizsgálva tette a felfedezést a 25 ezer főt foglalkoztató szervezeti egységnél, mely az amerikai védelmi tárca éves szinten mintegy 700 milliárd dolláros (175 billió forintos) büdzséjéből 40 milliárdért (tíz billió forintért) fele. A Politico információi szerint a nem megfelelően elkönyvelt pénzből 465 millió dollárnyi különböző építkezési projektekre ment, melyeket az amerikai hadsereg műszaki alakulatai és más szervek hajtottak végre, míg 100 millió dollárnyi „papír nélküli” költekezésből számítógépeket vettek. A DLA megerősítette, hogy hibát vétett költekezése nyomon követésénél, hiányosságok voltak a dokumentációban, de ez nem jelenti azt, hogy „tényleges vagyont, vagy az azzal kapcsolatos ráfordításokat” szem elől tévesztették volna.

A „találat” meglehetősen baljós előjel, mert az EY Pentagonnál végzett auditja során a DLA volt az első nagyobb falat, ez első ekkora és nagy összetettségű szervezeti egység, melyet vizsgáltak. Nyilatkozatukban ugyanakkor pont ezzel takarózva jelentették ki, hogy épp elsőségük okán nem is számítottak „tiszta” eredményre. Mindent megtesznek – írták – hogy az „amerikai adófizetők dollárjainak gondozójaként” jelentős haladást érjenek el a megfelelés érdekében a 2018-as költségvetési évben.

Hírdetés

A világ vezető nagyhatalmának hadigépezetét működtető minisztérium első átfogó könyvvizsgálatáról már a Trump-kormányzat döntött: összesen 918 millió dollárt költenek a projektre. A bevont cégek 181 millió dollárért dolgoznak, a szükséges infrastruktúra igénybevétele 186 millió dollárba kerül, a fennmaradó összeget pedig a feltárt hibák kijavítására szánják. Összesen 1200 auditor 24 részfeladatra (mint amilyen a DLA-é) bontva birkózik meg a Pentagon pénzügyeivel.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »