KönyvVárat mindenkinek!

KönyvVárat mindenkinek!

A SNITT Polgári Társulás Nagymegyeren tevékenykedik 2015 nyara óta. Egy maroknyi fiatal által alapított nonprofit szervezetről van szó, akik azzal a céllal jöttek létre, hogy különféle kulturális eseményeket szervezzenek Nagymegyeren. A KönyvVár kezdeményezésük pedig Katona Réka fejéből pattant ki, akit portálunk is megkeresett, hogy beszéljen róla az olvasóknak. Nemrégiben kikerült Csiliznyáradra is a KönyvVárból.

Mi a KönyvVár elnevezésű kezdeményezés lényege? Hogyan jött az ötlet?

A koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudtunk szabadtéri filmvetítéseket, bolhapiacokat és egyéb kulturális előadásokat szervezni, de nem akartunk tétlenül a fenekünkön ülni.

A közösségi oldalra kitettem egy hirdetést, amely szerint használt szekrényt keresek. Rövid időn belül találtam is, hazahoztuk, a családom segített tetőt készíteni rá, majd kihelyeztük a megyeri parkba. Természetesen előzetesen egyeztettem a polgármesterünkkel, aki támogatta a kezdeményezést, majd pedig felkerestem az ismerősöket, hogy járuljanak hozzá könyvekkel. Már az elején sikerült körülbelül 30-40 könyvvel ékesíteni a KönyvVár szekrényünket. Az a jó, hogy a gyerekkönyvektől egészen a szépirodalomig terjed a választék, szóval mindenki megtalálhatja benne a magának valót.

A közösségi oldalunkra feltettem a könyvesszekrényről szóló posztot, és két nap leforgása alatt megtelt könyvekkel az egész szekrény. Az üvegpolcok pedig nem bírták a súlyt, ezért megadták magukat. Fapolcokkal töltöttük meg, így most már használható. A megyeriek nagyon aktívan hozzájárultak a kezdeményezéshez, és szinte mindig áll a polc előtt valaki. Ismerősöm beavatott, hogy a 92 éves nagymamája is onnan olvas.

Hírdetés

Mi volt ezzel a célotok?

Hiszen már 5 éve szervezzük a különféle programokat, és meg szeretnénk szólítani a fiatalokat az általunk rendezett eseményekkel. Mert még mindig nem érzem úgy, hogy elegen tudnak rólunk. Mi csak azt szeretnénk, ha eljárnának hozzánk mozizni (van egy nagy vásznunk, amit kihúzunk, arra vetítjük az adott filmet, és raklapokat használtunk fel a kényelmes ülőhelyek elkészítéséhez. Persze, vannak párnáink, pokrócaink és foteleink is.) és egy kis kultúrát csepegtetnénk a nagymegyeriek életébe.

Eddig kik csatlakoztak?

Csiliznyárad csatlakozott hozzánk a napokban. Illés Attila, a nyáradi Csemadok szervezettel kapva kapott az alkalmon, és most már nekik is van KönyvVáruk. Ezzel már tovább vinnénk a KönyvVár elnevezést. A közösségi oldalak segítségével kialakítottunk egy # (hashtag) rendszert, Nagymegyeren a #megyerolvas és Csiliznyáradon most már a #csiliznyaradolvas felirattal tudják egy helyre posztolni az emberek a képeiket.

Milyen terveitek vannak még ezzel kapcsolatosan?

Az egyiket az iskola mellé szeretnénk kihelyezni, a másikat pedig a megyeri fürdőhöz (a Mátyásfához), hiszen ott valóban sokan megfordulnak. S ha sikerül csoportosítani a köteteket, akkor az iskola melletti polcokra az ifjúsági könyvek kerülnének, a fürdő mellé pedig az idegennyelvű könyveket helyeznénk el, hiszen ott sok turista megfordul évközben is. Nyilván több a magyar nyelvű könyv, de elvétve vannak szlovák, angol és német kötetek is. Nagyon örülnénk, ha egyre több település szállna be a KönyvVár projektbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »