Könyvbemutatók a neten

Könyvbemutatók a neten

A budapesti Ünnepi Könyvhét idén elmarad, de a kiadók gőzerővel készülnek friss köteteik bemutatóira, természetesen az online térben. Holnaptól négy napon át a Líra kiadói csoport újdonságait ismerhetjük meg. Ezek közül emelünk ki néhányat.

Holnap 16 órától Nádasdy Ádámmal beszélget Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője A szakállas Neptun című novelláskötetről a Líra Könyv Facebook-oldalán. Nádasdy novelláiból megtudhatjuk, milyenek a melegek: éppen olyanok, mint bárki más. Mindeközben mégis olyan kalandokba keverednek, amelyekbe mások nem. Például mit tehet egy magyar fiú, ha Angliában melegbárt keresve épp egy rendőr akarja útba igazítani? Egy baráti társaság vidéki kirándulásán meddig lehet eltitkolnia egy homoszexuális párnak, hogy nem csak haverok? És mit keres hajnalban négy pucér férfi Rómában a Trevi-kútban? Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.

a

Hírdetés

Szintén holnap, 18 órától Spiró Györgyöt kérdezi Szegő János, a Magvető szerkesztője Malaccal teljes éveink című esszékötetéről. A címadó esszé személyes visszaemlékezés az Eötvös Kollégiumra, amelynek Spiró is tagja volt a hatvanas években. Megismerjük a kollégium belső szokásait, rítusait, mindennapjait. A szerző nemcsak felidézi a korabeli eseményeket, hanem elemzi is azokat: kik és miképpen találkoztak akkor a Ménesi úton? Honnan érkeztek a népiek és az urbánusok, hol volt az a hely – szellemi és fizikai értelemben –, ahol együtt lehettek, és milyen életutak – kelepcék, zsákutcák – vártak rájuk a továbbiakban? A kötetben szereplő két rövidebb esszé egyike 1989 eseményeivel, a másik pedig a jelen és a jövő politikai-társadalmi kilátásaival foglalkozik.

Öt évvel az Elégiazaj után új verseskötettel jelentkezik Krusovszky Dénes, aki az elmúlt években regényíróként is jelentőset alkotott. Az Áttetsző viszonyok online bemutatója május 28-án 16 órától lesz, a szerzőt Turi Tímea faggatja. A verskötet egy modern álmoskönyvhöz hasonló: a szürreális, mégis mindennapi, szokatlan képek megfejtése az olvasóra vár.

Erdős Virág költő Hősöm címmel jelentetett meg kötetet, amelyről május 29-én 16 órától tudhatunk meg többet. A szerzővel szintén Turi Tímea beszélget. A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág az utóbbi években sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között, a versek az ő történeteiknek adnak hangot. A könyvben látható fotókat a szerző készítette a helyszínen. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »