Könyv jelenik meg az ócsai egyházközség történetéről

Könyv jelenik meg az ócsai egyházközség történetéről

Végh László Flórián helytörténeti könyvének bemutatója, melyben az ócsai római katolikus egyházközség történetét dolgozta fel, december 11-én 18 órakor lesz a templomban.

A helytörténész 2009-ben kezdte el a családfáját kutatni, a Pest megyei városban is sokat keresgélt, mivel az édesapja anyai ága ócsai már az 1700-as évek közepétől. A kutatás mellett – ahol csak lehetett – gyűjtötte a helytörténeti anyagokat is, köztük a képeslapokat. Ez utóbbiakból 2018-ban rendeztek egy kiállítást a tájházban, amely után Végh László Flóriánt megkereste a helyi egyháztanács egyházi és világi elnöke, hogy szeretnék, ha az egyházközség történetét könyvben kiadnák. A munka 2019-ben kezdődött el, levéltári és könyvtári kutatásokkal, fotók gyűjtésével, a meglévő adatok feldolgozásával. A megjelenést 2020-ra tervezték, de a világjárvány közbeszólt.

Ócsa 1916-ig előbb Dunaharaszti, majd a szomszédos Alsónémedi filiája volt, így a plébániának önálló könyvtára, levéltára nem jött létre az évszázadok során. „Az anyaegyházközségekben alig-alig volt információ, bármiféle bejegyzés az ócsai gyülekezettel kapcsolatban, azt is mondhatnám, hogy mostohaleány(egyház) volt.”

A 150 éves török uralom a Duna-Tisza-közét nagyban elpusztította, így a 18. század előtti időkről szinte csak másodlagos forrásokból dolgozhatott a kutató. Végh László Flórián  végigjegyzetelte a Historia Domusokat és az anyakönyveket, hogy az ócsai bejegyzéseket tudja rendszerezni. Megfordult a Magyar Nemzeti Levéltár országos és megyei intézményeiben éppúgy, mint a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárban. Személyes visszaemlékezéseikkel is többen kiegészítették a kéziratot.

A korábbi helytörténeti művekkel sok problémája akadt, mert hiányzott belőlük a forrás megnevezése. Az így kapott, sokszor hamis vagy félreértett információkat ki kellett gyomlálnia. Ilyen volt például, hogy a mai katolikus imahely előde, a Szentháromság-kápolna nem 1754-ban épült, hanem akkor már állt: sőt, egy tudósítás szerint igen rossz állapotban volt. Sokan most, a könyvben láthatják először a híres Mayerhoffer-dinasztia egy tagja által készített – de meg nem valósult – tervet az ócsai templom főhomlokzatáról. A korabeli ökumenizmus szép példája, hogy az ócsai reformátusok is 10 forintnyi követ adtak a katolikus templom felépítésére.

Hírdetés

„A templom kapcsán a személyes kedvenc tárgyam a legrégebbi, 1848-ban öntött harang, amit dédapám dédapja, Pekker György finanszírozott, a neve a mai napig olvasható a harangon.”

A könyvben külön fejezet foglalkozik az ócsai útmenti keresztekkel éppúgy, mint a felsőbabádi Farkas-féle kápolnával és sírkerttel. A plébánosok közül csak az önálló egyházközséget vezetőkről írt életrajzot a szerző, de az itt szolgáló káplánok között is lehet találni érdekes embereket. Például Szelepcsényi Andrást, aki az első világháborúból 14 kitüntetéssel szerelt le, vagy Zsák Pétert, aki későbbi, kispesti állomáshelyén annyit tett a közösségért, hogy Puskás Ferenc labdarúgóval együtt avatták a kerület díszpolgárává. Külön fejezetet kaptak az Ócsához köthető katolikusok, akikre büszkék lehetnek a helyiek: többek közt Berents Keresztély piarista iskolaigazgató vagy a Kégl-fivérek, akik főhadnagyként harcoltak az 1848/49-es szabadságharcban.

Az egyházközség életében a legsikeresebb időszak egyértelműen az önállósodás utáni közel harminc év volt. 1916-tól, Szűcs Gyula plébános vezetése alatt megújult a templom, felépült a kétszintes elemi iskola, énekkar és katolikus kör alakult,  felpezsdült a hitélet. Szűcs atya nyilvántartása szerint volt olyan bérmálás, amikor 349-en járultak a püspök elé.

Azért az egyházközség jelene is sok örömre ad okot: a templom most újul meg a kormányzati templomfelújítási program keretében, a volt elemi iskolából 2008-ban lett plébánia és közösségi tér, egyre több ministránst és hívet látni a szentmiséken.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »