Könyökében érzi a földrengéseket a táncosnő

A táncos-koreográfus Moon Ribas egy könyökhajlatba ültetett mágnessel képes érzékelni az összes földmozgást.

Moon Ribas egy spanyol származású avantgárd művésznő, koreográfusként tevékenykedik, ugyanakkor több is ennél: testébe ugyanis egy apró mágnes lett beültetve, hogy érzékelje a föld minden egyes rezdülését. A könyökhajlat környékén elhelyezett bőr alatti implantátum egy olyan iPhone-alkalmazáson keresztül kapja a jeleket, mely összegyűjti a Föld összes geológiai figyelőállomásán észlelt szeizmikus aktivitást. Ha valami történik, legyen az bármilyen apró, a beültetett mágnes megrezdül, ennek intenzitása a rengés mértékétől függ. Ribas a Quartznak úgy írta le az érzést, hogy olyan, mint mikor a zsebben megrezdül a telefon.

Bolygónk mozog és folyamatosan reng, én pedig arra gondoltam, milyen nagyszerű lenne ezt a természeti mozgást valahogy lefordítani – mondta a művésznő, és hozzátette, egy mélyebb módon szerette volna érzékelni a Föld rezdüléseit. Ribas a tavalyi, 7,8-as erősségű nepáli földrengésről is mesélt, elmondása szerint annyira erős vibrálást érzett a karjában, hogy felriadt rá az éjszaka közepén. „Nagyon furcsa volt, olyan, mintha ott lettem volna” – közölte.

Ribas a „szeizmikus érzékére” egy afféle második szívverésként tekint, és azt fontolgatja, hogy lábfejeibe is implantátumokat műttet. Lehet, hogy egy-egy lábujjam egy-egy kontinenst fog érzékelni, de ez még a jövő zenéje – fogalmazott.

A táncosnő egyébként Neil Harbisson mellett a másik alapítója a Kiborg Alapítványnak (Cyborg Foundation). Harbisson az a katalán művész, akinek agyához egy antenna van csatlakoztatva, melynek segítségével képes érzékelni a szabad szemmel láthatatlan színeket is, így az infravöröset és az ultraibolyát. Ahogy a Blikk beszámol róla, Harbisson hamarosan Budapesten tart előadást a kiborgizmusról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »