Konyhaművészeti kavalkád az OMÉK-on a világkiállítás tizennegyedik napján

Csütörtökön több mint 48 ezren látogattak el a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte a 332 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton már több mint 1 millió 70 ezren vettek részt – közölte a világkiállítás sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Hírdetés

A közlemény szerint a nagy sikerű Fátyol iskolaprogramban eddig több mint 33 ezer diákot láttak vendégül a világkiállításon – a program pénteken újabb 163 diákcsoport és több mint 4800 diák érkezésével folytatódik, a regisztrált diákok száma pedig már meghaladja a 60 ezret.
   
A Jószolgálati programban a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek csoportjai előzetes regisztrációt követően díjmentesen látogathatják a világkiállítást. Pénteken az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében folytatódik az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), az ország legnagyobb agrár-mezőgazdasági vására. Emellett – a megszokott módon – rendkívül széleskörű szakmai és szórakoztató programokkal várják a látogatókat a Hungexpón, valamint a vidéki helyszíneken – írták.
   
A Hungexpo B és E pavilonjában második napjához érkezik az OMÉK. A rendezvény a világkiállításra szóló jeggyel látogatható, amit – a sorban állás elkerülése miatt – érdemes online, előre megvásárolni – közölték.
   
Az E pavilonban Kovács Lázár séf látványkonyhájában szarvasbélszín készül áfonyás mártással, emellett a szarvasragu vadgombás reszelt tarhonyával és a savanykás tejfeles vadvetrece is izgalmas gasztrokalandot ígér; 11 órától és 13 órától Horkay András nemzetközi borakadémikus, 15 órától pedig Angerman László sommelier tart vezetett borszemináriumot a tájékoztatás alapján.
   
Az A pavilonban 10.30-tól 16 óráig Szlovákia tart nemzeti napot standján, a programot Samuel Vlčan szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitja meg. A nap során az érdeklődők megismerkedhetnek többek közt a szlovák kutyafajtákkal és vadászkürtjelekkel, valamint néptánc-, vadhívó- és solymászbemutató is várja őket.
   
Szintén az A pavilonban, a World Conservation Forum keretében 11 órától Krajcsovits Sándor, a Toyota Central Europe Kft. termék- és marketing menedzsere tart előadást Hidrogén alapú társadalom – a Toyota Beyond Zero stratégiája címmel a nagyszínpadon.
   
Déltől Fulton Mangwanya, a zimbabwei nemzeti parkokat irányító hatóság vezetője és Patience Gandiwa, a hatóság nemzetközi természetmegőrzési kapcsolatokért felelős igazgatója tart előadást Sustainable Use of Wildlife in Southern Africa címmel angol nyelven.
   
Egy órától Christof Mauch történész, a müncheni Rachel Carson Környezetvédelmi és Társadalmi Központ igazgatója szintén angol nyelven beszél arról, hogy milyen sebezhető a világ, majd 15 órától a Nations’ Hour keretében Nagy István agrárminiszter tart előadást.
   
A B csarnok színpadán zenés, táncos előadásokkal várják a látogatókat: 11 órától 18 óráig divatbemutató, a muravidéki Kapca Népdalkör, a Székely Góbék humoros előadása, végül pedig Szarka Gyula és zenekara szórakoztatja az érdeklődőket.
   
A D pavilonban 11 órától angol véreb mesterkurzus kezdődik, majd 14 órától a kopók következnek. Ugyanitt 15 órakor rendezik meg a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gáláját.
   
A közlemény szerint a Kincsem Parkban 11.30-tól ismét lovas-, agarász-, elöltő fegyveres-, solymász- és íjászbemutatókat tekinthetnek meg a látogatók. Az F pavilonban a 15 órától kezdődő előadások segítségével a hagyományos vadászati módokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik továbbra is kipróbálhatják az íjászatot és az elöltöltő puskával való lövést is.
   
A kiemelt vidéki helyszínen, Vásárosnaményban 14 órától Ugray Tamás mutatja be és dedikálja a Vadászok mindörökké című könyvét, majd a nagyszínpadon a NyírBrass együttes koncertezik; 16 órától a Nimród Vadászújság munkatársa, Bóta István tart előadást Fényképezőgép a vadgazdálkodásban címmel, majd a világrekord gúthi dámokról látható bemutató. Délután hat órától kezdődik a nagyszínpadon a Hiszek egy hazában című történelmi színdarab a Mandala Dalszínház előadásában, a vendégművész Varga Miklós lesz.
   
A közlemény szerint a soponyai Ökoturisztikai Központban péntek délután indul a CACIT Nemzetközi Mindenesvizsla verseny, aminek 15 órakor kezdődő megnyitóján beszédet mond többek közt Kovács Zoltán kormánybiztos és Szentpéteri Sándor földügyekért felelős helyettes államtitkár is.
   
Szilvásváradon folytatódik a FEI Fiatal Fogatlovak világbajnoksága, ahol pénteken kvalifikációs versenyeket rendeznek. Ugyanitt elkezdődnek az Országos Huszártalálkozó programjai is, a Fedeles Lovardában 19 órától a Nimród vadászai – Hunor és Magor csodálatos vadászata című előadás nyilvános főpróbáját rendezik.
   
Révfülöpön, a mólónál folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, 10 és 19 óra között várja a látogatókat az Óriás pontyok arcképcsarnoka című fotókiállítás is.
   
További részletekről, a pénteki programokról, a belépőjegyekről és a megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon lehet tájékozódni.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »