Kontrollmechanizmus működik a közmédiában

Komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában – jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Dobos Menyhértet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Irene Khan, az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője a magyar közmédia vezérigazgatóival – vele, valamint Papp Dániellel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával – találkozott.
   
Dobos Menyhért azt mondta, hogy mindenképpen hasznosnak ítélték az egyeztetést, mert úgy gondolták, hiteles képet adnak az ENSZ-nek a közmédia működéséről.
   
Elsősorban a törvényi hátteret ismertették. Jelezték, hogy a Duna Médiaszolgáltató felel a tartalomért, sokan ugyanis nincsenek ezzel tisztában – közölte.
   
Hangsúlyozták, hogy komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában. Elsősorban a törvényi szabályozás garantálja ezt, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek – ismertette.
   
Működik a tartalomért felelős, azt kontrolláló grémium is. Ez a Közszolgálati Testület, amely a társadalom minden szeletét lefedi: helyet kapnak benne a történelmi egyházak képviselői, de a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai is. Ők ítélik meg a közmédiát a kódex alapján, amely a műsorszolgáltatás irányelveit tartalmazza. Ha nincsenek megelégedve a tartalommal, kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését is, ilyenre azonban még nem volt példa – emelte ki Dobos Menyhért. Közölte, hogy már tízszer adtak le tartalmi beszámolót, a testület pedig mindegyiket elfogadta.
   
A találkozón elhangzott kérdésként, hogy volt-e politikai befolyásoltság a közmédiában. Sajnos volt, „bizonyára emlékeznek a kedves nézők”, hogy néhány évvel ezelőtt „ellenzéki képviselők betörtek a székházba, és be akarták olvasni a követeléseiket” – mondta Dobos Menyhért, megjegyezve: a bírósági eljárás még ma is folyik.
   
Szégyen volt ez a magyar demokrácia történetében – fogalmazott, hozzátéve: láthatóan az ENSZ jelentéstevőjét is meglepte az ügy.
   
Irene Khan arra is kíváncsi volt, hogyan készülnek majd a választásokra. Közölték vele, hogy a hagyományoknak megfelelően létrehozzák a közmédia választási irodáját.

Hírdetés

Ennek az elnökön kívül hat tagja lesz, közülük hármat a Duna Médiaszolgáltató, másik hármat az MTVA delegál. A testület javaslatokat fogalmaz meg, és a kódex irányelveit szem előtt tartva figyeli a hírműsorokat, valamint segíti a politikai reklámokat, kapcsolatot tart a választási irodával, a Nemzeti Választási Bizottsággal és a pártok sajtósaival – jelezte Dobos Menyhért.
   
A találkozón szóba került a hamis hírek, a fake news témája is. Azt mondták Irene Khannak, hogy egyesek az interneten, a közösségi médiában olyan ellenőrizetlen információkat tesznek közzé, amelyek megingatják az emberek bizalmát. A közszolgálati média viszont több forrásból ellenőrzi a híreket – hangsúlyozta a vezérigazgató.
   
Dobos Menyhért azt mondta, hogy a Közszolgálati Kódex nagyon szigorúan tartalmazza a műsorkészítés irányelveit, így például a kiegyensúlyozott tájékoztatás és a kiskorúak védelmének követelményét.
   
A vezérigazgató hangsúlyozta: remélik, az ENSZ hiteles jelentést ad majd ki, amely az ő véleményüket is tükrözi.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »