Konteóval küzdenek a konteók ellen

Egy összeesküvés-elmélet bemutatásával vetnének véget Franciaországban minden összeesküvés-elméletnek. Kérdés, a diákok értik-e majd a lényeget.

Kiderült: maga a CIA fejlesztette ki a hatvanas években az AIDS vírusát, hogy aztán bevethesse a Kubával szemben vívott háborúban. A titkosszolgálati lépést egy francia dokumentumfilm leplezte le, ami fél éve kezdett rohamosan terjedni az interneten. A 42 perces film szerint azért is látogatott el most hosszú évtizedek óta először amerikai elnök Kubába, hogy megállapodjanak: az amerikai gyógyszeripar is hozzájuthat a kubai tudósok által kifejlesztett, az AIDS legyőzésében segítő vakcinához.

Mindebből egyébként egy szó sem igaz.

A konteóhívők adnak válaszokat

A kamu-dokumentumfilm elkészítése mögötti szándék a The Guardian szerint az volt, hogy bemutassák: miként működnek és lehetnek sikeresek valójában az összeesküvés-elméletek. Bár azt állították, hogy a film mögött egy rejtélyes alak, Lionel Perrottin áll, valójában a video-újságírással foglalkozó párizsi Spicee alapítója, Antoine Robin, valamint a dokumentumfilmes Thomas Huchon készítette azt.

A páros a Charlie Hebdo-merényletek nyomán szárnyra kapó konteók nyomán akarta bemutatni, milyen gyorsan tud elterjedni és népszerűvé válni egy valótlan állítás, „leleplezés”. Emiatt vágtak aztán bele a Conspi-Hunter projektbe: Huchon magára öltötte Perrottin kitalált karakterét, és még a dokumentumfilm publikálása előtt ötszáznál is több követőt szerzett magának. A „leleplező alkotás” aztán tízezer megtekintést ért el a YouTube-on, és három hét alatt több ezren osztották meg Facebookon és Twitteren. Több francia blog is átvette a videót, az egyik, havi több mint egymillió egyedi látogatóval rendelkező oldalon pedig még mindig látható.

A Conspi-Hunter videóját azóta az elmúlt hónapokban több középiskolában is bemutatták, bátorítva a diákokat arra, hogy viszonyuljanak kritikusan mindahhoz, amit a neten olvasnak. „Ha 15 vagy 16 éves vagy, nyilván kérdéseket fogsz feltenni – de a gond sosem a kérdéssel van, hanem azzal, ki adja meg rá a választ” – jelentette ki a The Guardian szerint Huchon. „Ma, miként az elmúlt tíz évben is, a »vajon a Charlie Hebdo egy összeesküvés volt-e?«-jellegű kérdésekre az összeesküvés-elméletek hívei válaszolnak. Ez valójában a probléma. Újságíróként mi olyan tartalmat gyártunk, ami választ adhat ezekre a kérdésekre. De hogyan küzd olyanokkal szemben, akik figyelmen kívül hagynak bármiféle, az újságírásra vonatkozó szabályt?”

Pataky ismeri a Chemtrail-pilótát, akit az Index talált ki

„Elvesztettük az algoritmusért vívott harcot” – jelentette ki Huchon. Mint mondta, az elmúlt tíz évben az összeesküvés-elméletek hívei folyamatosan jelen voltak az interneten, és rendkívül felülreprezentáltnak nevezhetőek. Ennek az is oka szerinte, hogy a konteók hívei sokkal rámenősebben, szívósabban terjesztik a nézeteiket másoknál.

Hasonlóra egyébként nálunk is volt már példa: az Index konteónapot tartott 2014. augusztus 8-án, ennek jegyében pedig publikált egy álinterjút is egy Chemtraillel az embereket mérgező pilótával. A nyilvánvaló átverés mégsem esett le sokaknak: az Edda énekese, Pataky Attila tavaly novemberben a TV2 Mokka című műsorában beszélt arról, ő ismeri is az interjút adó pilótát. Azt, akit az Index újságírója talált ki. A műsorban egyébként a TV2-től nemrég kiebrudalt Kárász Róbert beszélgetett Patakyval, és ő sem javította ki a zenészt, hogy ez kamu lenne, sőt, azt állította, „egy név nélkül, arc nélkül nyilatkozó pali volt, aki úgy fogalmazott, hogy nem is tett soha feljelentést, a felesége pedig jól elvált tőle.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »