Konténerek a nem létező táborokba?

Konténerek a nem létező táborokba?

Tavaly novemberben és idén januárban összesen 750 millió forint értékben írt alá szerződéseket konténerek beszerzésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, csakhogy jelenleg sem a jelzett nagyfai, sem a szentgotthárdi tábor nem működik – derül ki a hivatal lapunk által megismert idei első negyedéves szerződéseiből. A listán nemcsak százmilliós tételek, de több furcsának látszó beszerzés is szerepel.

Drótkerítés Kiskunhalasra 29,5 millió forintért, autóbuszbérlés két hónapra 7,9 millió forintért, vécépapír beszerzése az idei évre 6,6 millió forintért – a többi között ezek a tételek szerepelnek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) idei első negyedévre vonatkozó szerződéseiben.

A legnagyobb szerződések közé tartozik az „egységes EU-vízum- okmányok beszerzése”, amely több sorban is szerepel a listán. Van egy évi 400 ezres tétel 635,6 millió forintért, ami csaknem négy és fél évre szóló megállapodás, és az Any Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel kötötték. Egy másik helyen viszont a Pénzjegynyomda Zrt.-vel szerepel két, egyenként 504 ezer okmány elkészítésére vonatkozó szerződés 157,7 millióért, csaknem egyéves időtartamra. Azt ugyanakkor nem tudni pontosan, hogy kiknek van szükségük több mint egymillió ilyen okmányra, hiszen a bevándorlási hivatal ilyen értelemben magyarokkal nem foglalkozik, ezért valószínűleg a harmadik országbeli állampolgároknak lehet szükségük ezekre. Ennél még rejtélyesebb a „konténerbeszerzés – Szentgotthárd” címszó alatt jelzett tétel, amelyre tavaly novemberben kötöttek szerződést nettó 626,6 millió forint értékben. Ez azért érdekes, mert ugyan eredetileg Körmenden és Szentgotthárdon is nyílt volna ideiglenes befogadóállomás, de végül csak a körmendit nyitották meg május elején, a szentgotthárdi továbbra is csak tervek szintjén létezik. Ráadásul ezeknél nem konténer-, hanem sátortáborról van szó, azaz nem tudni, hová szánják a konténereket.

Szerepel konténerek beszerzése Nagyfánál is, méghozzá idén januári dátummal és nettó 128 milliós kerettel, miközben a nagyfai tábor működését időközben felfüggesztették, és a tervek szerint be is zárják, ahogy korábban a debrecenit és a közeljövőben a bicskeit is.

Külföldieknek szánt élelmiszercsomagok összeállítására 31, illetve 7 milliós tétel szerepel a listán, üzemanyag-beszerzésre a következő két évben több mint 40 millió forint jut, öt ujjlenyomat-olvasót pedig egy éven keresztül 5 millió forintért bérelnek. A tételek között van a „külföldiek napi háromszori étkeztetése, ételkiosztás – Balassagyarmat” tétel, amelyre 2013 decembere óta 36,8 millió forintot fordítottak.

Vannak más érdekes tételek is. Például január közepén „előadói ív, szálláshely-bejelentő, oklevélátadó mappa, tértivevény, asztali naptár” címszó alatt 6,5 millió forintos nettó értéket tüntettek fel, bár az nem derült ki, hogy ezekből mekkora mennyiség adta ki az említett összeget.

Kiskunhalason őrzés-védelemre tavaly júliustól idén június végéig több mint 37 millió forintot fordítanak. A táborok takarítására is többmilliós szerződéseket kötöttek. Ezt a munkát például Balassagyarmaton, Miskolcon és Tatabányán ugyanaz a cég végezheti, a két évre szóló szerződésre 5,7, 3,1, illetve 1,6 milliót fordítanak. A tavalyi utolsó negyedévben egyébként a hivatal a mostanihoz hasonló tételeket tüntetett fel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »