Könnyű Neked, Szarvas Józsi!

Könnyű Neked, Szarvas Józsi!

Az ember azt hihetné, ha egyetlen színész közel két órán át egyedül áll a színpadon, és csak beszél, az unalmas lehet. Nos, tévedés. Szarvas József előadóestje Pustol a hó, avagy könnyű Neked, Szarvas Józsi! címmel egy pillanatig sem volt unalmas, az elsőtől az utolsó percig lekötötte a nézők figyelmét. Az előadás a színész 60. születésnapjára megjelent, Bérczes Lászlóval közösen írott könyve alapján készült, amely a Tények és tanúk sorozatban látott napvilágot 2018-ban.

A könyv rövid novellákban felvillanó visszatekintés a színész életének elmúlt évtizedeire. Bár nem időrendben haladt mondandójával, mégis kirajzolódtak belőle élete fő állomásai, történései, a gyermek és a felnőtt színészember alakja, gondolkodása, habitusa. Az, hogy honnan jött és merre tart. Ezekből a novellákból hallottunk ízelítőt.

Hogy melyek a fontos állomások? Nos, a gazdag életutat maga mögött tudó férfi gyerekként a hortobágyi tanyáról indult, majd Debrecenben henteslegény lett, miközben operaénekes szeretett volna lenni, és a Táncdalfesztivál akkori sztárjáról, Kovács Katiról álmodozott. Mert életének nem céljai voltak, hanem álmai, vágyai. Beszélt arról is, nyolc évesen milyen sikert aratott a színpadon, majd abbéli döntéséről és annak fogadtatásáról is, hogy a hentesszakmát segédszínészi pályára váltja.

Megtudtuk, hogyan nyert felvételt a Színművészeti Főiskolára Vörösmarty Vén cigány c. versével, amelybe ugyan minden tudását belerakta, ám annak harmadik versszakát mégis kifelejtette előadásából. Szarvas életének teljességét a kicsi és a jelentős pillanatok összessége adja. A Viszákon vett parasztház szintén a nagy pillanatok egyike volt, hiszen utólag értette csak meg, hogy az őrségi faluba valójában otthont ment találni magának.

Hírdetés

Az itt létrehozott Tündérkertről esett talán a legtöbb szó, hiszen három helybeli elkötelezett emberrel társulva találtak ki egy olyan kertet, amelyben őshonos magyar gyümölcsfákat ültettek, minden évben annyit, ahány gyermek a faluban az előző éven született, így őrizve meg a kihalóban lévő gyümölcsfajtákat. Ugyancsak Viszkázon hozta létre a Kaszás Attila Pajta Színház és Galéria intézményét, amellyel korán eltávozott színésztársának állított emléket. De Hollósi Frigyesről is szeretettel emlékezett meg. Előadásából magánéleti válságai sem maradhattak ki: válásai, betegsége.

Szarvas karrierjéban mindent hatalmas akaraterejével, kitartásával, tudásvágyával ért el. Fájdalmasan őszinte előadásából az is kiderült, hogy családjában gyerekként nem tapasztalhatta meg a biztonságot adó szeretet érzését, ezért lett számára különösen fontos a család. Ezt könyve ajánlása is bizonyítja: fiának, kislányának és szülei emlékének ajánlotta azt.

És mit jelent a könyv illetve az előadás címe? Nos, erre is fény derült ! A fenti mondatot  a főiskolán egy jelenet összeállítása alkalmával fogalmazta meg Varga Éva kolléganője, akinek épp nem volt túl jó napja, semmi sem sikerült igazán. Annak ellenére sem, hogy Szarvas kézzel-lábbal próbálta őt segíteni. Végül Éva kifakadt és kijelentette:  Könnyű Neked, Szarvas Józsi, mert Neked nehéz gyerekkorod volt!

Az előadás szinte díszletek nélkül zajlott, a háttérben pusztán fotók meséltek a színész életéről, egyetlen tárgyi eszközt használt, amely egyszerre volt kapa, fegyver és bot is.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »