Könnyítenék a kiskorúak külföldi utaztatását

Könnyítenék a kiskorúak külföldi utaztatását

Könnyítené a kormány a kiskorúak utaztatására vonatkozó szabályozást: a szerdán elfogadott tervezet értelmében – amely a parlament elé kerül – a gyerekkel egyedül külföldre utazó szülőknek, hozzátartozóknak már nem kell minden egyes alkalomra kiállíttatniuk a másik szülő, illetve szülők közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatát.

kiskre_b

A módosítások értelmében a szülői engedély több utazásra is vonatkozhat – legtöbb hároméves időszakra is ki lehet állítani, anélkül, hogy pontosítanák benne az úti célt, ismertette az új szabályozást a kormány közleményére hivatkozva a Hotnews hírportál.

Az eddigi szabályozás értelmében az itthon maradó szülőnek, szülőknek minden egyes utazás alkalmával közjegyző előtt kellett nyilatkozniuk arról, hogy a gyerek az ő engedélyükkel utazik el, és a hivatalos iratban a kiskorú utazásának célját és útvonalát is meg kellett adniuk.

A szigorú szabályozás főleg azon szülők körében keltett felháborodást, akik közül egyik hosszabb ideig külföldön tartózkodik, vagy akiknek csemetéje sportversenyekre, vetélkedőkre, kulturális rendezvényekre gyakran utazik más országokba. A nyilatkozatban ráadásul az úti cél mellett az utazás útvonalát is meg kellett jelölni, és előfordult, hogy a gyereket a határőrök azért nem engedték ki az országból, mert az utazási társaság menet közben módosította az útvonalat, és az már nem egyezett meg a szülői nyilatkozatban megjelölttel.

A kormány mostani döntése értelmében azon kiskorúaknak, akiknek ideiglenes tartózkodási helye a célországban van, nem szükséges szülői nyilatkozatot felmutatni. A változtatás célja, hogy megkönnyítse a szülők helyzetét – hívta fel a figyelmet közleményében a kormány, hozzátéve, hogy a módosítással a sokkal engedékenyebb európai uniós gyakorlathoz is alkalmazkodtak.

A szerdán elfogadott kormányhatározat egyébként a diplomata és szolgálati útlevelek kibocsátását is módosítja. Eszerint az okmányt azon közintézményi alkalmazottak is kérhetik, akik nemzetközi intézmények, szervezetek munkatársai, illetve nemzetközi missziós tevékenységben vesznek részt. A jogszabály alkalmazási módszertanát a megjelenésétől számított 90 napon belül dolgozzák ki.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »