Könnyebben utazhatnak külföldre a kiskorúak

Könnyebben utazhatnak külföldre a kiskorúak

Könnyítettek a kiskorúak külföldre utazásának feltételein: csütörtökön megjelent a Hivatalos Közlönyben, ezzel pedig hatályba lépett az utazást megelőző adminisztratív tennivalókat egyszerűsítő törvénymódosítás. 

gyerek repter_b

A 2016/169-es számú jogszabály a román állampolgárok szabad mozgását szabályozó 2005/248-as törvényt módosítja, illetve egészíti ki. Az új előírások szerint a gyerekkel egyedül külföldre utazó szülőnek, hozzátartozóknak vagy más személyeknek, például pedagógusoknak már nem kell minden egyes alkalomra kiállíttatniuk a másik szülő, illetve szülők közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatát.

A dokumentum mostantól a kiállításától számítva három évig érvényes, és több utazásnál is igénybe vehető. A nyilatkozatba így az utazás célját és a tervezett útvonalat sem kell beleírni. Egy másik módosítás szerint nincs szükség a meghatalmazásra abban az esetben, ha a kiskorú állandó vagy ideiglenes lakhelye nem Romániában van. A dokumentumban ugyanakkor továbbra is meg kell említeni, ha a kiskorú hosszabb ideig külföldön marad, ebben az esetben a szövegbe bele kell foglalni, hogy ki fogja gondját viselni, illetve kivel fog visszatérni Romániába.

A Hivatalos Közlönyben megjelent törvény indoklása szerint a módosításra többek között azért volt szükség, mert sokszor előfordult, hogy a kiskorúval külföldre utazó szülő nem tudta pontosan a határátlépés időpontját, így csak hiányos nyilatkozatot tudott felmutatni, amellyel viszont nem engedték ki az országból a gyermeket. Arra is volt példa, hogy a kiskorúakat szállító cég időközben módosította a tervezett útvonalat, amely így nem egyezett a hitelesített dokumentumban szereplő útvonallal.

Az indokok között az is szerepel, hogy például a kulturális, tudományos vagy sportvetélkedőkön részt vevő gyermekeknek rövid időn belül többször kell külföldre utazniuk, a szülők számára pedig költséges és időigényes volt minden egyes alkalommal új nyilatkozatot írni. A módosító tervezetet a szenátus idén áprilisban, a képviselőház pedig szeptember elején fogadta el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »