Könnyebb lesz számonkérni a hibás építőipari teljesítést

Könnyebb lesz számonkérni a hibás építőipari teljesítést

A jelenlegi jogszabályszöveg a pertárgy szűk értelmezését teszi csak lehetővé a bíróságok számára.

A tervezési és kivitelezési szerződésteljesítéséhez kapcsolatban a hibás teljesítések esetében is hivatkozhatnak egy esetleges per során a kis- és közepes vállalatok, illetve a magánszemélyek a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) szakvéleményére – legalábbis ezt tartalmazza egy a parlament előtt lévő törvénymódosító.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat indoklása szerint a TSZSZ szakvéleményére alapított per vonatkozásában a jogszabályszöveg egyértelműsítése vált szükségessé.

Hírdetés

Egyre szélesebb körben indítanak ugyanis pert a TSZSZ szakvéleményére alapítva kis és középvállalkozások, egyéni cégek és magánmegrendelők. A felmerülő problémák hangsúlya azonban eltolódott és nem kizárólag a teljesítésből eredő díjkövetelésre korlátozódik. Ugyanakkor a jelenlegi jogszabályszöveg a pertárgy szűk értelmezését teszi csak lehetővé a bíróságok számára.

A jogalkotói cél viszont az, hogy a különleges pertípus alkalmazható legyen az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezése során.

A módosító javaslat a nemzeti szabványosításról szóló törvényben olyan változtatást léptetne életbe, amely azt a célt szolgálja, hogy egy szakértői bizottság jöjjön létre, melynek elsődleges feladata a szabványok azon körének meghatározása, amelynek kedvezményes hozzáférhetősége jelentős versenyképesség növelő hatással bír. A bizottság létrehozatalára azon kormánypolitikai cél érvényre juttatása miatt kerül sor, mely szerint biztosítani szükséges a vállalkozások számára a szabványokhoz való könnyebb, olcsóbb hozzáférést – olvasható a részletes indoklásban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »